"Присмерк США". Про стратегічний договір Китаю з Іраном

Угода про всеосяжну стратегічне партнерство між Пекіном і Тегераном кидає новий виклик Вашингтону.

Китай і Іран підписали всеосяжну угоду "про політичне, стратегічне і економічне співробітництво". КНР зобов'язалася в найближчі 25 років інвестувати в Іран в обмін на стабільні поставки нафти. За масштабом сума порівнянна з ВВП ісламської республіки.

Президент США Джо Байден висловив заклопотаність альянсом геополітичних противників, а в Тегерані назвали пакт з Пекіном "частиною активного опору" Америці, який "прискорює її захід". Корреспондент.net розповідає подробиці.

Байден стурбований вже рік

Китай і Іран вийшли на новий, стратегічний, рівень взаємовідносин: міністри закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф і Ван І підписали в Тегерані угоду "про політичне, стратегічне і економічне співробітництво".

Коментуючи підписання угоди, в Ірані відзначили, що воно може "дуже ефективно сприяти поглибленню ірансько-китайських відносин".

Китай каже, що розглядає договір з Іраном як частина стратегії Один пояс - один шлях, яка повинна забезпечити реалізацію амбітного проекту Новий Шовковий шлях.

Слід зазначити, що візит Ван І в Іран - це частина його близькосхідного турне. У числі країн відвідування китайського міністра - ОАЕ, Оман і три країни, з якими у іранців найбільш складні відносини: Бахрейн, Туреччина і Саудівська Аравія.

На сьогоднішній день Пекін є найважливішим торговим партнером Ірану. До того, як в 2018 році США відмовилися від дотримання ядерного угоди з Іраном і ввели проти Тегерана санкції, Китай був найбільшим покупцем іранської нафти в світі.

Фундамент угоди був закладений під час візиту голови КНР Сі Цзіньпіна в Тегеран ще в 2016 році. Тоді сторони домовилися розвивати спільну роботу в таких областях, як транспорт, експлуатація портів, енергетика, промисловість і сервіс.

У парламенті Ірану критикували уряд за переговори, які ведуться без узгодження з населенням країни. Заріф запевнив депутатів, що договір буде підписаний без секретних протоколів, а громадськість отримає повну інформацію про зміст документа після закінчення переговорів.

Незважаючи на це обіцянка міністра закордонних справ Ірану, про деталі угоди про співпрацю між Пекіном і Тегераном, підписаного 27 березня, відомо дуже мало.

Серед відомих деталей - Пекін буде в пріоритетному порядку постачати Тегерану вакцини від коронавируса. Зараз в Ірані використовують препарати з Китаю, Індії та Росії.

Газета New York Times з посиланням на іранські ЗМІ пише, що Пекін зобов'язався протягом 25 років інвестувати в іранську економіку 400 мільярдів доларів - за масштабом це можна порівняти з ВВП Ірану (454 мільярда).

В обмін на це Тегеран гарантує стабільні поставки нафти, імовірно, з серйозними знижками. Сторони домовилися заснувати ірансько-китайський банк, який може використовуватися для розрахунків за такі поставки.

Таким чином Іран, вирізаний зі світового ринку нафти жорсткими санкціями адміністрації Дональда Трампа, повертається у велику нафтову гру, отримавши найбільшого в світі клієнта.

Китай різко збільшив закупівлі іранської нафти на початку 2021 року, а в березні довів до історично рекордних 3,75 мільйона тонн, повідомляє Reuters з посиланням на дані Refinitiv Oil Research.

Аналітики SVB Energy на основі переміщення іранських танкерів оцінюють поставки в один мільйон барелів на добу, що робить Іран третім найбільшим постачальником в КНР після Росії і Саудівської Аравії.

Швидше за все, угода також буде охоплювати не тільки такі області, як економіка і культура, але і більш чутливі сфери - оборонну і розвідувальну.

Спостерігачі звертають увагу на вживання в документі словосполучення "стратегічне партнерство". З Росією, наприклад, Китай, незважаючи на деклароване збіг поглядів на багато зовнішньополітичні питання, уклав договір тільки про добросусідство, дружбу і співробітництво.

У минулому році великий резонанс викликали слова проживає у вигнанні в США принца Рези Пехлеві, сина останнього шаха Ірану Мохаммада Рези Пехлеві, що в секретній частині документа йтиметься про військове співробітництво.

За заявами Пехлеві, китайські військові можуть бути допущені на іранську територію для охорони стратегічно важливого морського шляху по Перській затоці.

Вихід Тегерана і Пекіна на рівень стратегічного партнерства з часом збігся з періодом безпрецедентного характеру санкції тиску, як на Китай, так і на Іран, з боку США і деяких американських союзників.

Отримавши політичну і фінансову підтримку з Піднебесної, Тегеран зможе більш впевнено почувати себе в контактах з Вашингтоном щодо скасування санкцій, введених при Дональда Трампа через робіт Ірану з ядерної та ракетної програм.

В дістався в спадок нинішньому президенту США Джо Байдену кризу у відносинах з Іраном Білому дому буде важче домовлятися з іранською владою щодо ядерної програми.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 2-04-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх