Що зміниться для українських споживачів газу з травня (ВІДЕО)

Опубліковано новий річний тариф на газ, що вступає в силу з 1 травня. Протягом найближчого року постачальники не зможуть підвищити ціну.

Станом на 15:00 за кубометр газу просять від 7,99 грн. Але відразу кілька компаній виставили і вище цінники від 10,2 грн до 13,5 грн за кубометр, пише Gazpravda.com.ua.


Час готуватися до наступного опалювального сезону. Вже з травня всіх споживачів газу автоматично переведуть на річні газові тарифи. Таке рішення державного регулятора. Там переконують, так споживачам буде вигідніше. Чи й справді вдасться зекономити? У Нацбанку прогнозують, ціна на блакитне паливо влітку буде удвічі вищою, аніж за аналогічний період торік. Більше про нові газові тарифи знає журналіст "5 каналу" Сергій Барбу. 


Львів'янин Мирослав на річний фіксований тариф перейшов ще торік восени. Тоді його пропонувала державна компанія. Щомісячний газовий платіж чоловіка – 484 гривні.

"Мені сподобалася ідея річного тарифу у тому, що щомісяця виходить однаковий платіж. Тобто незалежно від того, який місяць чи лютий, чи липень. я щоміся плачу однакову суму. Я повністю задоволений і якщо цього року буде схожа пропозиція, то я однозначно нею скористаюся", – каже львів'янин Мирослав.

Раніше принцип роботи тарифу був такий. Споживач наперед замовляє певний об'єм газу на рік. Його розділяють на 12 місяців. Відповідно, плата завжди була однаковою. Що влітку, що взимку. Із травня усі газові споживачі автоматично перейдуть на річні тарифи. Так постановив державний енергетичний регулятор.

"НКРЕКП не затверджує річні газові тарифи. Ми затверджуємо тариф на розподіл газу окремо. НКРЕКП встановлює правила постачання газу", – розповіла членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

Тобто річні тарифи на газ визначать самі постачальники. Оприлюднити їх зобов’язані не пізніше 25 квітня. Поки готові говорити лише про принцип дії схеми оплати. А вона змінилася. Ціна як і раніше фіксуватиметься на весь рік. Утім платитимуть споживачі за кількість газу, який спожили кожного місяця. Тобто замовляти ліміт блакитного палива на рік вперед вже не потрібно. Тому однаковими суми місячних платежів вже не будуть. Все залежатиме від кількості спожитого.

"Окрім коливань ціни на оптовому ринку людина ще не хвилюється, що його постачальних вирішить змінити ціну і підвищити її на 30-40 відсотків. Тобто він застрахований, що якщо він споживає газ на тарифному плані фіксований, що у нього буде єдина ціна від його постачальника", – каже директор газопостачальної компанії "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

"У тому чи іншому вигляді річні пакети ми маємо останні два роки. Позаминулого року вони були невигідні. Минулого супер вигідні. Ціна річних пакетів була у коридорі від 4.9 грн до 5.5 грн. Тоді коли фактично ціна сягала 9 грн. У цьому сезоні ці пакети будуть вигідні. Це дивлячись на ті тенденції, які є нині. Тому що ціни на газ дуже змінюються", – каже координаторка житлово-комунальних програм мережі "Опора" Тетяна Бойко.

Влітку через малий попит вартість газу низька, а взимку через опалювальний сезон стрибає догори. Залишитися на річному тарифі або перейти на змінну щомісячну вартість – вибір за споживачем. До того ж постачальники обіцяють й інші газові плани. Наприклад, з фіксованою ціною на квартал чи на півроку. 

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 26-04-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх