Україна вшановує пам’ять кримських татар-жертв депортації 1944 року (ВІДЕО)

18 травня виповнюється 77 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з Криму. В цей день в Україні і світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу. Депортація була одним із засобів "детатаризації" Криму. Іншими засобами були знищення культурних та історичних пам'яток, заміна історичних назв


Сьогодні в «Кримському домі» в Києві відкриється інсталяція «Світанок», приурочена до 77-ї річниці геноциду кримськотатарського народу.

Меджліс кримськотатарського народу закликав не проводити 18 травня розважальні заходи. А «Кримськотатарський Ресурсний Центр» ініціював інформаційну кампанію під назвою «Ні геноциду!» до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу.

У вшануванні пам’яті жертв депортації кримських татар 18 травня планує взяти участь спікерка латвійського Сейму Інара Мурнієце.

У Представництві президента України в Автономній Республіці Крим і Севастополі закликали вчителів і викладачів молодіжних центрів провести 18 травня заняття, присвячені Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Російська поліція в окупованому Криму вручала застереження кримськотатарським активістам напередодні відзначення роковин геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року радянська влада почала операцію з депортації понад 200 тисяч кримських татар із Кримського півострова. За оцінками, протягом наступного року понад 30 тисяч із них загинули від голоду, хвороб та виснаження. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році. У цей день з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч осіб.


Україна робить усе, щоб повернути Крим, - посилання від Зеленського у День боротьби за права кримськотатарського народу.


Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту визнати сталінську депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. Окупація Криму - це відкрита рана, яка загоїться лише після відновлення суверенітету України, - Кулеба


"Туреччина продовжить підтримувати своїх побратимів, щоб усунути утиски кримських татар", - заява МЗС Республіки

Дії РФ як країни-окупанта є неприйнятними в сучасному світі й потребують адекватної реакції міжнародної спільноти, - міністри "Люблінського трикутника"

Сталінські кати втілилися в режимників Путіна і чинять жорстокі злочини над невинними людьми, - Порошенко в День боротьби за права кримськотатарського народу

У цей день проходять жалобні заходи пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму.

Згідно з постановою Верховної Ради України, день 18 травня оголошено Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У Криму зростають настрої проти Росії, з окупованого півострова почали виїжджати росіяни. Ті, хто зустрічав російські прапори, вже шкодують про це.

За матеріалами: Радіо Свобода



Добавлено: 18-05-2021, 13:31
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх