Селище-привид замість курорту. Репортаж із прифронтового Широкино (ФОТО+ВІДЕО)

Колись у Широкино добряче заробляли на туризмі, але бойові дії на сході України перетворили це прибережне селище на село-привид.

Бої 2014−2016 років зруйнували більшу частину Широкино (фото 2017 року) (Фото: Міноборони України)

Навіть сьогодні лінія фронту як і раніше не за горами, і місцеві жителі побоюються відновлення бойових дій, розповідають журналісти німецької телепрограми Tagesschau (суспільний телеканал ARD) у своєму свіжому репортажі з Широкино. У Маріупольському районі Донецької області побувала знімальна група Tagesschau з московського бюро ARD (зараз частково працює в Києві) — в супроводі військових ЗСУ.

НВ пропонує повний переклад цього репортажу.


***

Широкий піщаний пляж біля узбережжя мілководного і теплого Азовського моря, що ідеально підходить для сімейного відпочинку — ідея про відпочинок в Широкино, розташованому неподалік східноукраїнського портового міста Маріуполя, може легко спадати на думку.

Але будь-які помисли про маленькі готелі на узбережжі і тераси з виходом до пляжу, про заходи і коктейлі раптово гальмує справжня реальність. «Обережно! Не виходьте на пляж, це небезпечно!» — попереджає офіцер української армії, який супроводжує групу ARD.

Пляж може бути заміновано, хоча достовірно про це нікому не відомо. Вивчати руїни готелю рекомендують з ретельною обережністю: під уламками можуть перебувати снаряди. Готель, будинки, ціле поселення — майже все повністю зруйновано. Снаряди пробили фасади будинків, дахи впали. Від кухні готелю мало що лишилося, дитячі гойдалки іржавіють на колишньої дитячому майданчику. Ніби з іронією хтось залишив на стіні коктейльні келихи.


Перспектив миру немає

Селище Широкино розташоване на Донеччині, за декілька сотень метрів від лінії фронту. Там проросійські сепаратисти, яких уже відкрито підтримує Росія, воюють з українською армією. Це війна, про яку на Заході фактично забули. З 2014 року в Донецькій і Луганській областях загинули понад 13 тисяч осіб. Згідно з нормами міжнародного права обидва регіони належать Україні, сепаратисти ж прагнуть їх приєднання до Росії. Щодень тут стріляють, і миру навіть не передбачається.

Колись у Широкино мешкали 1,5 тис. людей, які непогано заробляли на життя туризмом і сільським господарством. Тут працювали школа, чотири магазини, меблевий цех і навіть пивоварня. Ще за радянських часів сюди можна було приїхати на відпочинок в літній табір. Пізніше місцеві жителі почали здавати кімнати туристам. А ті були й раді приїхати: як з України, так і з Росії.

Здебільшого селище було зруйнуване під час бойових дій в 2014—2016 роках. Небагато вцілілих будинків непридатні для проживання. Люди тікали звідси, а про відновлення не може і йтися. Свого часу квітуче селище Широкино перетворилося на село-привид. Відвідати його можна тільки з дозволу і в супроводі української армії. Бронежилет і шолом при цьому є обов’язковими.


Фото: Міноборони України (фото 2017 року)

Відвідувачі стали рідкістю

Чимало жителів Широкино під час запеклих боїв втекли до сусіднього селища. Там теж жили з туризму, тут також багато зруйнуваного житла, хоча і не так, як у сусідів.

67-річний Леонід раніше здавав кімнати туристам, яких приїздило сюди вдосталь — а сьогодні він дивується, коли до нього приїжджають чужі автівки. Зараз Леонід виживає за рахунок риболовлі. Він засолює дрібну рибку, вирощує овочі в саду, але не може зайти у свої поля — там всюди червоні знаки «Стоп! Міни!».


Фото: Joachim Angerer / WDR

В його будинку снаряди зруйнували дах, який він відремонтував самотужки. «Схоже, люди звикли до війни і вважають, що вона згодом закінчиться, — скаржиться він. — Але ні! Ось учора знову стріляли».

Мрія про мир

69-річна Людмила, сусідка Леоніда, постраждала ще більше. «Усе було зруйновано, — каже вона. — Дах, гараж, вікна, двері. Всі меблі були на вулиці. Три прямих влучення». Чоловік Людмили зазнав серйозного серцевого нападу. Допомогти не було кому, і він помер. Сама вона тієї ночі постраждала від слухової контузії через розрив снарядів.

«Я просто хочу миру. Я хочу, аби президенти обох країн сіли за стіл переговорів і домовилися. Щоб цьому настав кінець. Щоб мені не доводилося лягати спати і думати про те, прокинуся я чи ні, обстріляють мене чи ні», — каже жінка.

Та про мир на сході України поки годі й казати. Навпаки: нещодавні маневри російської армії в прикордонній зоні посилили напруження.

За матеріалами: НВ

Добавлено: 18-05-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх