В Дніпрі за 14 хвилин об'єднали протитуберкульозні установи

У Дніпрі на найкоротшій позачергової сесії Дніпропетровської обласної ради депутати проголосували за об'єднання всіх обласних протитуберкульозних установ в одну структуру.

На порядок денний у депутатського корпусу було винесено одне питання. У залі засідань зібралися 91 депутат і всі одноголосно проголосували за приєднання установ. Згідно з прийнятим рішенням до КП «Криворізькому протитуберкульозному диспансеру» ДОС приєднали чотири профільних закладів. Серед них:
  • КП «Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об'єднання" Фтизіатрія "ДОС»;
  • КП «Каменський протитуберкульозний диспансер» «ДОС»;
  • КП «Обласний дитячий спеціалізований центр» «ДОС»;
  • КП «Дитячий фтизіопульмонологічний медичний центр» «ДОС».

Криворізьке відділення вибрали не випадково. Як пояснив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук даний регіон, через промислової завантаженості має високий рівень захворюваності на туберкульоз. Згідно з даними в Кривому Розі з 2018 року показники зросли з 84,2 випадку на 100 тис населення до 88,7 в 2019. Відповідно до області в цілому - 77 випадки, а в Україні - 62.


Крім цього, в цілодобовому стаціонарі Криворізького протитуберкульозного диспансеру, лікування проходять жителі багатьох навколишніх територій. Загальні показники пацієнтів до мільйона чоловік, а це третина населення області.

Так екстрено на позачергову сесію депутати зібралися через те, що об'єднати установи необхідно було до квітня. Саме такі терміни поставлені Національною службою здоров'я України (НСЗУ) для здійснення фінансування. Також таке умова прописана в Державній стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги. Відповідно кожен регіон повинен створити єдине протитуберкульозного закладу, яке отримає статус регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру. За юридичним нормам тільки така установа зможе отримати фінансування від НСЗУ.


Голосування і обговорення пройшло за 14 хвилин, що побило рекорди за швидкістю проведення сесії міської ради. В останньому випадку звільняли чиновників і призначали заступників міського голови, а в першому об'єднували медичні установи.

Поспіх обласної ради ще пояснювалася тим, що так пацієнти зможуть швидше отримати гроші на лікування, а лікарі всіх п'яти закладів зарплату. Від об'єднання не постраждають будівлі, всі установи залишаються на колишніх місцях. Також рішення не спричинить за собою скорочення персоналу. Пацієнти, як і раніше будуть отримувати все необхідне лікування. Об'єднання - це тільки юридичні норми, а існуючі установи продовжать функціонувати як філії або окремі відділення по суті однієї лікарні.

За матеріалами: 056.ua

Добавлено: 17-03-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх