Енергетична карта міста Запоріжжя

Місто Запоріжжя — один із найбільших адміністративних, індустріальних і культурних центрів півдня України. Місто розділене на сім адміністративних районів: Жовтневий, Заводський, Комунарський, Ленінський, Орджонікідзевський, Хортицький, Шевченківський.

Географічне положення міста

Місто Запоріжжя є обласним центром Запорізької області. Розташоване на головній воднотранспортній магістралі — річці Дніпро, у місці її перетину транспортно-комунікаційними коридорами, що з'єднують південь України з центром Росії, Донбас із Криворіжжям і Закарпаттям. Місто розташоване у помірних широтах. Площа міста — 240 кв. км. В даний час місто має невеликий резерв вільних територій у межах існуючої міської риси. Серед територій, можливих до освоєння під селітебну забудову, можна виділити невеликі ділянки в прибережній частині лівого берега (вул. Скельна, Центральний бульвар), районі намиву Миколаївської заплави (житловий масив "Південний"), у правобережній частині (мкр. Бородинський, Хортицький житловий масив, Верхня Хортиця). Крім цього існує невеликий резерв територій у районах можливої реконструкції (Старе місто, Павло-Кічкас).

Демографічна характеристика міста

Станом на 01.01.2014 в  м.Запоріжжі  проживало 766,3 тис.осіб або 43,2% від загальної чисельності населення Запорізької області (1775,8 тис.осіб). Упродовж 2013 року чисельність населення міста зменшилася на 4,4 тис.осіб, у т.ч. за  рахунок  природного  скорочення на  3297 осіб,  міграційного - на  1107 осіб. У розрахунку на 1000 наявного населення зменшення становило 5,7 особи.

За  січень-грудень 2013 року  в місті  народилося 7122 немовляти, що  на    271 дитину менше, ніж у відповідному періоді 2012 року. Рівень народжуваності  в розрахунку  на  1000  наявного  населення в порівнянні  з  відповідним періодом 2012 року  зменшився з 9,6  особи до 9,3.  Упродовж  року в місті зареєстровано 10419 померлих, що на 125 осіб більше, ніж торік. Рівень смертності  в розрахунку на 1000 наявного населення збільшився з 13,3 померлих у 2012 році до  13,6 у  2013 році. Гендерний та віковий склад: кількість жінок складає 51% від кількості жителів Запоріжжя, а чоловіків – 49%.Станом на 01 січня 2013 року, 14.2% населення перебувають у віці, молодшому за працездатний, 63,4% населення області працездатного віку і 22,4% населення старші працездатного віку.

Аналіз кліматичних умов міста

Клімат - атлантико-континентальний, з вираженими в літній період посушливими суховійними явищами, що виявляються в окремі роки з особливою інтенсивністю. Літо тепле, звичайно починається в перших числах травня і продовжується до початку жовтня, охоплюючи період біля п'яти місяців. Зима помірковано м'яка, часто спостерігається відсутність стійкого сніжного покриву. Середня температура повітря липня - +22.8 С; середня температура повітря січня - - 4,9 С .

Політична ситуація в місті

Рейтинг партій, які представлені у міській раді

Загальна кількість депутатів міської ради -  90 чоловік. Найчисельнішою в міській раді Запоріжжя була  фракція Партії регіонів. Вона налічувала 61 депутатів. Після повалення режиму Януковича у Запорізькій міськраді відбулося переформатування, фракція Партії регіонів припинила своє існування. Більша частина колишніх регіоналів нині входить до складу депутатської групи "Мир та розвиток". Наразі 70 депутатів ради є позафракційними. Фракція Комуністичної партії України складається з 8 осіб, фракція "Фронт Змін" налічує 2 особи. Депутатські фракція ВО "Батьківщина" має у складі  6 депутатів ради. Депутатська група «Рідне місто» має у своєму складі 3 особи.

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади у місті

Діючий мер Запоріжжя Олександр Сін є позапартійним. 24 лютого 2014 року його було виключено з лав ПР.  У 2010 році Сіна було обрано мером міста Запоріжжя за партійними списками ВО "Батьківщини", проте незабаром він  вступив до ПР та очолив міський партосередок.  Формулювання  виключення з партії наступне – за руйнацію міського господарства. Проте депутати від ПР у міській раді, які мали усталену більшість, відмовилися голосувати за відставку Сіна з посади мера.

Секретар Запорізької міської ради  - Таран Роман Олегович,  є членом Партії регіонів з 2006 року.

Депутати Верховної Ради України, які пов’язані з містом

Мажоритарники:

Сабашук Петро Павлович (74 виборчий округ), Артюшенко Ігор Андрійович (75  виборчий округ), Фролов Микола Олександрович (76 виборчий округ), Богуслаєв В’ячеслав Олександрович (77 виборчий округ). Усім крім Богуслаєва, -  представники партії Блоку Петра Порошенка, Богуслаєв є самовисуванцем,  народним депутатом декількох скликань від Партії Регіонів.

 За партійними списками:

Соболєв Сергій Владиславович (ВО Батьківщина), Ванат Петро Михайлович (Народний Фронт) , Романовський Олександр Володимирович (Народний Фронт). Усі є представниками демократичних сил. 

Медіаринок міста

Друкується більше 20 газет і журналів. Серед суспільно-політичних видань відомі: "Индустриальное Запорожье", "Остров свободы", "Позиция", "Прав.да".  До комунальних ЗМІ відносяться "Запорізька Січ" (Запорізька міська рада), "Запорізька правда" (Запорізька обласна рада).

Найбільш рейтингові "Суббота плюс"( виходить з квітня 2000 року, має тираж близько 35 тисяч примірників)  та "МИГ" (виходить 1939 року, має тираж близько 40 тисяч).

Серед телеканалів: державний регіональний ТРК "Запоріжжя", муніципальний канал – МТМ,  приватні - ТРК "Алекс" (АТВ), ЗНТРК "ТВ-5" (включає два канали - "ТВ-5" та "ТВ-5 Спорт"), телеканал «Вільний простір» (ВПТВ),  "ТВ-Голд". З радіостанцій в Запоріжжі виходять в ефір 17 національних FM-станції.

Характеристика енергетичної сфери міста

Централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання                

Теплопостачання міста здійснюється Концерном "МТМ", котельною ВАТ ''Мотор Січ'', та автономними джерелами. Основну долю теплопостачання споживачів міста забезпечує Концерн "МТМ", близько 76%. КОНЦЕРН "МІСЬКІ ТЕПЛОВІ МЕРЕЖІ ", підприємство з виробництва, транспортування та розподілу теплової енергії. Підприємство утворено в серпні 2002 року і знаходиться у власності територіальної громади міста Запоріжжя. Централізоване теплопостачання споживачів міста здійснюють 65 котелень загальною встановленою потужністю 2174.892 Гкал / год. Довжина теплових мереж у двотрубному обчисленні - 722,76 км . Крім того, концерном експлуатуються 16 насосних станцій і 52 центральних теплових пункти .

В період 2002-2012 роки обсяги відпуску ГВП Концерном "МТМ" зменшилися майже в 2 рази, від 886 до 452 тис. Гкал в рік . Такий спад споживання пояснюється:
  • оснащенням споживачів вузлами обліку;
  • переходом абонентів на автономне ГВП (встановлення електроводонагрівачів);
  • зменшенням численності населення міста майже на 6% (численність населення в 2001 р. становила 815,3 тис. чол., а в 2013 році - 768,9 тис. чол.).
В 2012 році загальній обсяг споживання енергії на теплопостачання міста становить 3 071 тис. Гкал, із них 2 554 тис. Гкал на опалення та 517 тис. Гкал на ГВП

Електропостачання та зовнішнє освітлення

Зовнішнє освітлення

Роботи з експлуатації, утримання, капітального та поточного ремонтів електромереж зовнішнього освітлення міста, архітектурно-декоративного освітлення, підземних переходів та інших об’єктів, що спеціалізуються на передачі електричної енергії, здійснюється комунальним підприємством електромереж зовнішнього освітлення "Запоріжміськсвітло".

Станом на 01.01.2013 р. КП "Запоріжміськсвітло" експлуатує кабельно-повітряні мережі зовнішнього освітлення загальною довжиною 1 473,309 км, в тому числі: "робоча" частина мереж становить 1 422,82 км ( у т.ч.: повітряні лінії (далі – ПЛ) – 906,2 км.; кабельні лінії (далі – КЛ) – 516,62 км.), а "не робоча" частина лінії – 50,49 км (в т.ч. ПЛ – 15,95 км; КЛ – 34,54 км). 

Для забезпечення зовнішнього освітлення вулиць м. Запоріжжя використовуються освітлювальні прилади з різними типами ламп відповідної потужності. У господарському віданні підприємства обліковується 40 170 шт. робочих світильників та 1 917 шт., що не працюють.

Електропостачання

Електропостачання м. Запоріжжя здійснюється як від розташованої у місті гідроелектростанції "ДНІПРОГЕС" (встановлена потужність 1,5 млн кВт), так і від зовнішніх джерел енергії, зв'язок із якими здійснюється по лініях електропередачі напругою 330 кВ. ВАТ "Запоріжжяобленерго" отримує електричну енергію від об'єднаної енергосистеми України та постачає 22 670 юридичним споживачам та 760 694 побутовим. За рік через електричні мережі Товариства передається близько десяти мільярдів кіловат-годин електроенергії.

До структури промислових споживачів входять такі галузі, як металургійна, машинобудівна, харчова, переробна, хімічна та нафтохімічна.

Серед промислових споживачів найбільшими є такі індустріальні гіганти як: ВАТ "ЗМК "Запоріжсталь", ПАТ "Дніпроспецсталь", ПАТ "Запорізький завод феросплавів", "Запорізькій державний титаномагнієвий комбінат", ПАТ "Запорізький абразивний комбінат", ВАТ "Український графіт", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "Завод напівпровідників".

ВАТ "Запоріжжяобленерго" обслуговує у місті Запоріжжя:
  • повітряних ліній електропередач – 16738,08 км
  • кабельних ліній електропередач – 826,746 км
  • 66 шт. понижувальних підстанцій напругою 35-154 кВ, з кількістю встановлених на цих підстанціях силових трансформаторів напругою 35-150 кВ – з сумарною потужністю силових трансформаторів - 7516,43 мВА.
  • 3 236 шт. трансформаторних підстанцій напругою 6-10/0,4 кВ, з сумарною потужністю встановлених силових трансформаторів  - 1981,39 мВА.
  • 2234 шт. вимикачів, встановлених на понижувальних підстанціях напругою 6-154 (220) кВ, у тому числі 1055 шт. напругою 35-154 (220) кВ
Загальна потреба в електричній енергії міста з урахуванням потреб промисловості склала в 2012 році 5 919 млн кВт год.

Система водопостачання та водовідведення

Водопостачання та водовідведення у м. Запоріжжя здійснюється комунальним підприємством "Водоканал". Джерелом водопостачання служить р. Дніпро, водозабір знаходиться вище греблі. Встановлена виробнича продуктивність комунального водопроводу складає 649 тис. м³/добу. Водозабірні споруди ДВС-1 розташовуються на лівому березі, ДВС-2 – на правому. 

Споживання питної води містом постійно зменшується, з 2002 по 2013 рр. знизилося в 2 рази до рівня 52,83 млн м3 у 2013 році. Таке зниження споживання зумовлено, оснащенням споживачів вузлами обліку та економією спожи-вачів через високі тарифи

В структурі споживання води за 2013 рік частка населення складає 73%, закладів бюджетної сфери –5% та інших споживачів –22%.

Газопостачання

Газопостачання міста Запоріжжя з використанням мережного природного газу відбувається відводами від магістрального газопроводу Шебелінка – Дніпропетровськ – Кривий Ріг – Ізмаїл через ГРС 1, ГРС 2, ГРС 3, які закільцьовані між собою, також через 92 ГРП та систему розподільчих газопроводів високого I та II категорії, середнього та низького тиску, протяжність мереж – 1807,51 км (в т.ч. розподільчі газопроводи – 1222,6 км, газопроводи-вводи 584,91 км ). В 2012 році обсяг споживання газу містом без врахування промисловості склав 555,8 млн м3 (646,4 тис. т у.п.), що складає 60% від загального споживання ПЕР.

В структурі споживання ПЕР з врахуванням потреб промисловості газ займає 40% , що складає 1 186,1 млн м3 (1 379,4 тис. т у.п.).

Транспортний комплекс

Через місто проходить  ряд стратегічних трас: Одеса-Мелітополь-Новоазовськ, Харків-Сімферополь-Севастополь, Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя.

Річковий транспорт. Великий потік багажу йде на Запорізький річковий вантажний порт. Він відкритий для заходу судів типу «річка-море», вантажопідйомністю до 5000 тонн з осіданням до 4 м. Приймаються пасажирські судна місткістю до 700 пасажирів.

Міські тролейбуси: Пасажирські перевезення виконують 2 тролейбусних парки.  Всього 8 тролейбусних маршрутів . Трамвай: 10 трамвайних маршрутів.

Маршрутне таксі:  96 автобусних маршрутів.

Повітряний транспорт:  Важливу роль у транспортній системі області та міста відіграє КП "Міжнародний аеропорт Запоріжжя" - нині фактично не працює.

міські тролейбуси: працює 17 маршрутів тролейбуса. Були закриті 7 маршрутів. Підприємство "Міський електротраспорт" перебуває на грані банкрутства.

трамвай: в місті працює 12 маршрутів трамвая. Були закриті 6 маршрутів;

автобус: 12 маршрутів. На марщрутах використовуються залишки радянського автопарку у вигляді ЛАЗів і ЛіАЗів, а також вживаних автобусів з Німеччини;

маршрутне таксі: прокладено по всій території міста;

залізничний транспорт: Дніпропетровськ - центр Придніпровської залізниці. Основними транспортними потоками, що проходять через Дніпропетровськ є напрями Донбас-Західна Україна, Київ-Крим та Одеса-Москва

річковий транспорт;

повітряний транспорт: 2516 пасажирів можуть щоденно вилітати з Дніпропетровського аеропорту.

Промислова та будівельна галузь міста

Промисловий потенціал міста Запоріжжя – це понад 230 промислових підприємств (підприємства за основними видами промислової діяльності, що включені до щомісячної звітності). За підсумками 2013 року в порівнянні 2012 роком спостерігається зменшення обсягів реалізованої промислової продукції. Обсяг реалізованої промислової продукції в цілому по місту  за 2013 рік становив 53922,0 млн.грн. (71,1% до обласного показника та на 6,7% менше, ніж за 2012 рік), у розрахунку на одного мешканця показник становив 34,0 тис.грн. 

Металургійне виробництво

Протягом звітного періоду металургійними підприємствами міста вироблено 25,5% всієї сталі, виробленої в Україні, 11,1% чавуну та 33,0% резервуарів, цистерн, баків та контейнерів подібних, з металів чорних або алюмінію, місткістю більше 300 літрів.  Металургійний комплекс міста представлений такими відомими підприємствами чорної та кольорової металургії, як ВАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" – провідний виробник прокату, сталі та чавуну; ПАТ "Запорізький завод феросплавів" – провідний виробник феросплавів; ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" – єдиний в Україні виробник первинного алюмінію (наразі виробляє алюмінієву катанку); ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" – виробник спеціальних сталей; ДП "Титано-магнієвий комбінат" – єдиний в Україні виробник губчатого титану, який також виробляє титанові зливки.

Машинобудування

На підприємствах машинобудування міста за 2013 рік у порівнянні з 2012 роком зменшено виробництво апаратури електричної для комутації або захисту електричних схем на напругу більше 1000 В на 8,6%; трансформаторів електричних - на 10,6%;  елементів баластних для ламп і трубок газорозрядних, перетворювачів статичних, котушок індуктивності інших – на 33,2%; автомобілів легкових – на 50,8%; автомобілів вантажних – на 18,6%.

Обсяг реалізованої промислової продукції галузі за січень-грудень 2013 року по м.Запоріжжю складав 13503,9 млн.грн. (91,0% до обласного показника та на 19,7% менше, ніж за аналогічний період 2012 року).

Економіко-визначальні підприємства галузі:

ПАТ "ЗАЗ" - єдине в Україні підприємство, яке має повний цикл виробництва легкових автомобілів, виробляє також вантажні автомобілі та автобуси;

АТ "Мотор Січ" - провідна компанія світу, яка виробляє надійні двигуни до авіаційної техніки, а також промислові газотурбінні установки;

ПАТ "Запоріжтрансформатор" - один з лідерів світового трансформаторобудування;

ПАТ "Український графіт" - провідний виробник графітованих електродів для електричних печей;

ПАТ "Запорізький завод важкого кранобудування" - одне з найбільших кранобудівних підприємств;

КТ "Запорізький завод високовольтної апаратури "Вакатов і компанія" - визнаний в Україні лідер постачальників високовольтних вимірювальних трансформаторів, комплектних розподільчих пристроїв середньої напруги та високовольтних роз’єднувачів;

КП "Науково-виробничий комплекс "Іскра" - провідний розробник та виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України;

Державне підприємство "Запорізький державний авіаційний ремонтний завод "МіГремонт" - спеціалізується на ремонті авіаційної техніки;

ПАТ "Запорізький завод надпотужних трансформаторів" - виготовляє силові масляні трансформатори та автотрансформатори, проте виробничі потужності підприємства дозволяють виробляти повний спектр трансформаторного обладнання;

ПАТ "Запорізький механічний завод" - виробляє запаснi частини до рухомого складу залізничного транспорту;

ПАТ "Запорізький електроапаратний завод" - спеціалізується на виробництві силових напівпровідникових перетворювачів.

Майже на всіх промислових підприємствах міста впроваджена інтегрована система менеджменту якості, екології та охорони праці, яка відповідає міжнародним стандартам ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, а також постійно впроваджуються інноваційні технології.

Енергоємність валового регіонального продукту м. Запоріжжя - середня по  країні. Це є наслідком особливостей структури економіки міста, яка характеризується високою долею енергоємної промисловості, призводить до великої концентрації викидів СО2 та погіршення екологічного середовища міста.

Базовий рівень викидів CO2 у місті

В 2012 році викиди парникових газів (СО2) становили 187,3 тис.тонн. Викиди  парникових газів в атмосферу від стаціонарних джерел забруднення скоротилися порівняно з  минулим роком на 3,4%.

В листопаді 2013 місто Запоріжжя приєдналося до Угоди Мерів – об’єднання європейських міст, що змінюють свою енергетичну та кліматичну політику згідно Плану 20-20-20. Запоріжжя має на меті скоротити викиди СО2 щонайменше на 24% до 2030 року.
Добавлено: 30-01-2015, 10:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх