Абонплата, лишение субсидий и национализация Какими мифами Рабинович кормит украинцев

Абонплата, лишение субсидий и национализация Какими мифами Рабинович кормит украинский

Вадим Рабінович запустив нові міфи. Перший: у Кабміні вирішили впровадити нову систему оплати за комунальні послуги - крім спожитих обсягів води і тепла, тепер доведеться платити абонентну плату. Другий міф: 4,5 млн українців були позбавлені права на субсидію через нові правил Мінсоцполітики. Третій – в Україні видобувається стільки газу, скільки вистачає для населення. Рабінович обіцяє: щойно його партія прийде до влади, націоналізує підприємства нафтогазової сфери. І це дозволить знизити комунальні тарифи в три рази.

Люди, нажахані валом негативу у телевізорі, можуть сприйняти слова політичного соратника Віктора Медведчука за чисту монету. На це, власне, і розрахований його популізм. Рабінович та йому подібні мають необмежений доступ на телеекрани, тому у суспільстві створюється деформоване ними уявлення про соціально-економічну ситуацію. То ж спробуємо розвінчати три чергові страшилки від лідера "За життя!".

Про введення абонплати говорять не перший місяць, тому сенсація від Рабіновича дещо протухла. У червні мав вступити в дію закон про житлово-комунальні послуги, проголосований парламентом у листопаді минулого року. Саме в цьому документі, який експерти в цілому оцінили як прогресивний, з-проміж іншого йшлося і про абонплату за воду і тепло. В іншому законі – "Про комерційний облік газу" від 22 червня 2017 року – про абонплату на газ. Тобто, уряд та регулятор в особі НКРЕКП діють на підставі законів, а не займаються самодіяльністю.

Це, по-перше, а по-друге, у червні Верховна Рада відтермінувала до 1 травня 2019-го вступ в дію закону про ЖКП в частині регулювання комунальних послуг. Як пояснював віце-прем'єр Геннадій Зубко, на виконання законів "Про ЖКП" та "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" розробляється понад 50 підзаконних актів, 30 з яких вже затверджено. Також уточнені перехідні положення щодо компенсації субсидій та пільг на внески, які стосуються встановлення лічильників, та на послуги з управління будинком.

На жаль, з тексту закону про житлово-комунальні послуги було вирвано кілька моментів, серед яких нарахування пені за борги та встановлення абонплати. Звідси й галас про виселення боржників через заборгованість, хоча в законі чітко встановлюють підстави для стягнення пені, і потрапити під дію цієї норми досить складно, а також те, про що говорить Рабінович. Насправді, абонплата існує і зараз, вона закладена в загальній платіжці і прив'язана до обсягів споживання. А уряд обмежив максимальний її розмір і зробив платіж за розподіл послуги всередині багатоквартирного будинку фіксованим. Норма про абонплату вступить в дію в травні наступного року, якщо ВР знову не внесе корективи.

Другий міф стосується субсидій. Субсидії мають сезонність, тому не дивно, що на не опалювальний період різко зменшується кількість домогосподарств, яким потрібна допомога у сплаті житлово-комунальних послуг. Динаміка отримання субсидій є такою самою, як і минулого року, а з початком опалювального сезону кількість звернень зросте. Так, загальна кількість субсидіантів зменшиться, проте ті, хто дійсно мають право на таку допомогу, її отримають. І відсіються не мільйони, як лякають опозиціонери.

Тепер про "повернення газу народу", націоналізацію та зменшення тарифів утричі. Рабінович намагається відібрати газову технологію у Юлії Тимошенко. Лідерка "Батьківщини" неодноразово виїжджала на цій темі, адже відібрати і розділити – це у нас, на жаль, досі діє. Особливо жага експропріації загострюється у передвиборний період. І тут логічні пояснення, що неможна продавати газ дешевше, аніж коштує його видобування, що штучне заниження вартості спричинить колапс газовидобувної галузі – не діють.

Стосовно націоналізації підприємств, то і тут Рабінович лукавить. Будь-які спроби самосудної націоналізації призведуть до вкрай негативних наслідків для держави, адже у цивілізованому світі право власності є недоторканним. І коли лідер "За життя!" вже підняв тему функціонування нафтогазової сфери, тоді слід іти до кінця й розповісти виборцям, чи сам бува не фінансується тими особами, яким погрожує відібрати бізнес.

По материалам: Depo.Влада
Добавлено: 22-08-2018, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх