Встреча представителей Константинополя с президентом

Представители Константинополя провели встречу с президентом и заявили, что Предоставление автокефалии Украинской Православной Церкви вопрос уже решен - экзархи Вселенского патриархата

Екзархи Вселенського патріархату в Україні – єпископ Едмонтону і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіон та архієпископ Памфільський і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїл під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком дали зрозуміти, що питання надання томосу Україні вже вирішене.

"Цього разу ми приїхали в Україну із надзвичайною місією, представляємо особисто Вселенського Патріарха Варфоломія і одночасно Священний Синод Вселенської Патріархії Константинопольської для того, щоб продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві розпочався. Ми є на прямій, котра іде до фінішної лінії", - наголосив Архієпископ Даниїл.

Він також зауважив, що не може погодитися із заявами у деяких засобах масової інформації про те, що призначення екзархів розділить українське православ'я. Він зазначив, що Екзархи готові до чіткої співпраці з Українською православною цервою Київського патріархату, а також готові до діалогу з УПЦ в лоні Російської православної церкви, з УАПЦ.

"Ми не маємо жодних пересторог для того, щоб зустрічатися із представниками різних релігійних організацій і почути їхню думку та конструктивно з ними співпрацювати", - сказав архієпископ Памфільський.

В свою чергу, Єпископ Едмонтону і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіон зачитав лист Вселенського Патріарха Варфоломія Президенту, у якому зазначається, що обидва екзархи "служать у відповідних країнах українським православним віруючим під канонічним заступництвом та духовною опікою Константинопольської Матері-церкви".

"Це знаменне історичне рішення Першого престолу православ'я, безумовно сприятиме процесам надання автокефалії, про яке ми молимось і над яким ми працюємо день і ніч. З цією радісною звісткою від Константинопольської Церкви-матері, Першого престолу православ'я ми тепло вітаємо Вас із вірою у чудовий процес, який ми разом із Вами започаткували для духовного процвітання та незалежності христолюбивої та багатостраждальної України", - зазначається в листі Варфоломія.

Президент підкреслив, що останні три роки було пройдено великий шлях: "І в рамках цього шляху, зараз вже ми можемо казати, що вийшли на фінішну пряму. Це надзвичайна приємна новина".

Читайте також: Білоруська автокефальна православна церква заявила про намір також отримати автокефалію - ЗМІ

Як повідомлялось, відправлення до України двох екзархів Вселенського Патріарха Варфоломія дозволить Україні нарешті почати повноцінний процес набуття автокефалії, заявив представник Константинопольського патріархату митрополит Гальський Еммануїл.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Оппоблока" і групи "Відродження".

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій під час зустрічі з главою Російської православної церкви Кирилом поставив до відома останнього, що Константинополь має намір надати автокефалію української помісної церкви.

А вересневий Архієрейський Собор Константинопольської церкви підтвердив її право надавати автокефалію помісним церквам без узгодження з іншими церквами.

Очікується, що засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому можуть видати Томос про надання українській православній церкві автокефалії, відбудеться 9-11 жовтня, хоча раніше він був запланований на вересень.

Детальніше про перспективи надання автокефалії української помісної православної церкви читайте в матеріалах Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" і "Не Собором, так Томосом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

По материалам: ZN,UA

Добавлено: 18-09-2018, 10:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх