Все про пожежу в харківському будинку для літніх людей (ФОТО+ВІДЕО)

"Люди просто задихнулися в диму й обгоріли" Чому? Хто винен? Як просувається розслідування? Трагедія, що сталася сьогодні близько третьої години дня.

Пожежа в Харкові

У Харкові завтра день жалоби за загиблими внаслідок пожежі, яка сталася в будинку для літніх людей на вул. Нижній Гієвській, 150-Б. Жертвами стихії стали 15 осіб, ще п'ятеро потрапили до лікарень з опіками різного ступеня тяжкості.

Чому сталася ця страшна трагедія, хто відповідатиме за це – відповіді на ці та інші запитання далі в нашому матеріалі.

Що сталося? Деталі

Пожежа виникла на другому поверсі двоповерхової будівлі, переобладнаної під будинок для літніх людей. Це сталося о 15:03. О 16:14 стихію локалізували, а 16:53 – повністю ліквідували.

Причина пожежі


За попередньою інформацією, трагедія сталася через необережне поводження з електронагрівальними приладами.

Така причину озвучила генеральний прокурор України Ірина Венедиктова.

Як зазначив на брифінгу начальник міського відділу ДержНС Володимир Юрченко, пожежа могла статися через несправність електрообладнання.

"Будівля опалювалася електрообігрівачами. Вочевидь, пожежа сталася через несправність електрообладнання. Про наявність протипожежних систем говорити не доводиться. Шляхи евакуації порушено, на вікнах встановлено решітки. Люди просто задихнулися в диму й обгоріли", - заявив Юрченко.

За словами голови Національної поліції Ігоря Клименка, сьогодні в цьому будинку мали ремонтувати газове обладнання. Припускають, що задимлення було в районі газового лічильника.

Розповіді очевидців

Деяких літніх людей, які не могли ходити, виносили на руках. На старих були тільки памперси. Людей клали на сніг та одягали, передає " 057.ua".


 

"Ми в чому були вискочили з донькою, чоловік вискочив. Сюди прибігли, хворих вже виносили. Другий поверх горів – там вже все було в чорному диму, туди неможливо було зайти. Ми кинулися на перший, щоб допомогти виносити людей, а вже все сипалося... Скільки змогли – винесли", - розповіла одна з місцевих мешканок Telegram-каналу ВИХА (Харків).

"Поки прибігли, тут вже їхали пожежники ... виносили людей, розбирали по сусідах грітися, тому що холодно, мороз", - розповіла ще одна очевидиця.

За словами ще однієї жінки, цей будинок для літніх людей функціонував близько року.

"Ми кинулися допомагати, дим божевільний бачили. Зателефонували до швидкої, але вони відмовилися приїжджати. Що ми могли зробити? Десь рік тут люди похилого віку живуть, запах проводки відчували", - зазначила вона виданню "KHARKIV Today".

Раніше, за словами місцевих, тут винаймали будинок баптисти і працювала порностудія. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Утім, питань до існування цієї злощасної будівлі хоч відбавляй. Ось чому ↓

Чи існує цей будинок на карті міста?

В обласному департаменті соцзахисту населення одразу ж заявили, що за адресою, де сталася пожежа, немає зареєстрованих установ для літніх людей.

"Ми не розуміємо, хто і з якою метою зібрав цих людей в одному місці", - повідомив директор обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага.



Він додав, що в жодному з реєстрів у Харківській області такого закладу немає взагалі: ані приватного, ані державного, ані комунального.

До того ж, за словами в. о. міського Харківського голови Ігоря Терехова, в цій будівлі функціонував не тільки будинок для літніх людей, але й реабілітаційний центр.

"Там за стіною начебто працює реабілітаційний центр, який теж незаконний, для людей, які мають наркотичну залежність", - зазначив місцевий чиновник.

Микола Чечоткін зазначив, що будинок, в якому перебували літні люди, був без реєстраційних та дозвільних документів як об'єкт із масовим перебуванням людей.

Хто винен? Розслідування

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ст. 270 КК України ("Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки"). Санкція статті передбачає покарання у вигляді тюремного ув'язнення на строк від трьох до восьми років.



"Наразі вирішується питання затримання власниці пансіонату. Оскільки вона перебуває на лікарняному, біля її будинку виставлено наряди поліції", - заявив глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

Крім цього, поліцейські допитали керівника установи, його затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу. Ще трьох людей зі складу обслуговчого персоналу було доставлено до поліції, їх теж опитали.

Виходячи зі слів Ігоря Клименка, жінка, яка наразі перебуває на лікарняному, є співарендатором будівлі. Її власника правоохоронці вже теж встановили, але його поки не затримали.

Ігор Клименко

ГУ Нацполіції

"Це приватний будинок. Ми встановили власника будинку, який здав його в оренду. Цього власника перевіряємо на наявність у нього декількох таких власних будинків, які також, можливо, було переобладнано в будинки для літніх людей", - сказав глава Нацполіції.

Наразі відомо про один такий заклад. У ньому перебувають 24 людини і на нього теж немає документів.

Що далі?

Ігор Терехов вже анонсував "тотальний обхід" різних закладів у Харкові та області:

"Повинен бути здійснений тотальний обхід. І всю діяльність таких об'єктів має бути припинено. Я дам доручення відповідним головам адміністрацій, ми будемо звертатися до правоохоронних органів, буде проведено спільні перевірки для виявлення подібних об'єктів і припинення їхньої діяльності".

Державне бюро розслідувань (ДБР) порушило справу за фактом службової недбалості співробітників ДержНС.

"Проводять слідчі дії, в рамках яких перевіряють інформацію щодо неналежного виконання службових обов'язків працівниками ДержНС під час перевірок та інших методів контролю за станом протипожежної безпеки", - повідомили в ДБР.

До складу комісії також увійшли представники ДержНС, МВС, Мінсоцполітики, Мін'юсту, МОЗ, Харківської облдержадміністрації та інших органів влади.


За матеріалами: 112.ua
Добавлено: 22-01-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх