ПАРЄ підтвердила повноваження делегації Росії: Ліцензія на вседозволеність (ВІДЕО)

ПАРЄ підтвердила повноваження делегації Росії. У Страсбурзі не втрачають надії перевиховати Росію

Парламентська асамблея Ради Європи підтвердила повноваження делегації Росії, не запроваджуючи проти неї обмежень через дії, що суперечать принципам Ради Європи, пише НВ

За відповідну резолюцію у четвер, 28 січня, проголосували 107 парламентарів, 36 виступили проти, 24 утрималися. .


Народний депутат, член української делегації Олексій Гончаренко заявив, що українські представники в ПАРЄ і далі боротимуться за позбавлення повноважень російської делегації.

«На жаль, багато колег по Асамблеї досі намагаються шукати примарний „діалог“ з тими, хто його не збирається вести. Але ми цю справу так не залишимо. Ми, разом з нашими міжнародними друзями, будемо оскаржувати повноваження російської делегації кожного разу, коли це буде можливо», — написав він у Telegram.

«Підтвердження Асамблеєю повноважень російської делегації жодною мірою не означає визнання, навіть неявного, анексії Криму Російською Федерацією», — сказано в резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), прийнятій сьогодні у Страсбурзі під час першої сесії 2021 року. Для любителів статистики зазначимо: 107 голосами «за», 36 — «проти» і 24 «утрималися» повноваження делегації країни-агресора було підтверджено.

Дотримуватися прав людини, судячи з останніх подій, пов'язаних із поверненням на батьківщину врятованого від отруєння «Новічком» Алєксєя Навального, в Росії так і не навчилися. Але вчити інших можуть. Отримали європейську ліцензію.

Повноваження підтверджені більшістю голосів однієї з найстаріших правозахисних організацій Європи. Підтверджені після того, як делегати Асамблеї одностайно засудили ситуацію, що склалася навколо Алєксєя Навального. Який виграв у Європейському суді з прав людини за п'ять років позовів із Росією понад 200 тисяч євро. І рішень цього суду Росія не виконує згідно зі своєю конституцією.

Позиція стосовно належності Криму Україні з'явилася в тексті резолюції стараннями української делегації. І виявилася єдиною правкою, внесеною в текст, із усіх, поданих з участю нашої делегації у Страсбурзі.

І це, за ідеєю, має означати, що, хоча бій і програно, результат кампанії (йдеться виключно про події під склепінням Палацу Європи в Страсбурзі) ще не визначений. Бо під час літньої сесії в червні ПАРЄ може повернутися до питання повноважень російської делегації. На той час, можливо, буде готовим звіт за результатами моніторингу дотримання прав людини в Росії. Так принаймні, посилаючись на українську делегацію, повідомляють інформаційні агентства.

На жаль, і цього разу делегати Парламентської асамблеї продемонстрували, що, коли йдеться про Росію, духу в них вистачає лише на постановку питання. Нагадаємо: після заяви глави делегації України Марії Мезенцевої було проведено голосування, в результаті якого більшість підтримала ідею українського представника про опротестування повноважень делегації РФ відповідно до статті 8 Регламенту Парламентської асамблеї.

Схоже, парламентарії з різних країн (переважно Старої Європи), дослухалися до заклику міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса, який звернувся до них із проханням «не спалювати мостів». І запопадливо стали гасити тліючі вуглики.

Депутати «забалотували» навіть невинну правку про те, що Асамблея залишає за собою право анулювати повноваження російської делегації на літній сесії, якщо не будуть задоволені вимоги та рекомендації зазначеної резолюції.

Цілком імовірно, і не будуть. Бо відповідний пункт резолюції, при правильному прочитанні (а росіяни, як свідчить досвід роботи Тристоронньої контактної групи, читати «вміють»), нікого ні до чого не зобов'язує. Судіть самі: «Асамблея сподівається, що її пропозиція предметного діалогу приведе до відчутних і конкретних результатів. Вона пропонує Моніторинговому комітету підготувати звіт про виконання Російською Федерацією її зобов'язань за першої ж нагоди».

Одне слово, суворо так наказали вишукати можливість. Чи знайдеться вона – хтозна. Як свідчить літопис непростих відносин Росії та Ради Європи, Росія в попаданні кандидатом на виліт — далеко не новачок. Про це трохи нижче.

 

Під час відкриття зимової сесії ПАРЄ 25 січня з ініціативи українських депутатів оскаржили повноваження російської делегації. Ініціативу підтримали 38 депутатів з 30 необхідних, які представляли понад п’ять країн.

У 2019 році ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка забезпечує повернення Росії в організацію без виконання міжнародних зобов’язань.

З 2015 року делегація Росії не мала права голосу в ПАРЄ через агресію проти України. Аби домогтися скасування санкцій, російська сторона з кінця червня 2017 року призупинила сплату внесків до Ради Європи.


Добавлено: 28-01-2021, 15:36
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх