Шлях до АЛЬЯНСУ: колиІ Україна стане членом НАТО - думки дипломатів та експертів

Дипломат Валерій Чалий переконує, що війна на сході України не буде перешкодою

Євроатлантичний вектор у Конституції, участь у програмі розширених можливостей Альянсу та багаторічні запевняння у вступі до організації. Зв'язки України і НАТО нараховують майже три десятки років. Утім дотепер невідомо, коли ж Україна зможе стати повноправним членом Альянсу, так само, як і коли отримає план дій щодо членства – завершального етапу на шляху до вступу. Журналіст "5 каналу" Петро Троць розпитував у високопосадовців та дипломатів, яким вони бачать майбутнє України в НАТО. 


Чому Україна досі не в НАТО: хто винен та що робити? – брифінгЧому Україна досі не є членом НАТО? Заитання, яке можна почути як від звичайного громадянина нашої країни, так і від президента. Уже тривалий час Україна озвучує бажання стати повноправною учасницею цієї організації, утім, коли це може статися – досі незрозуміло.

Відповідь на це запитання хотів би дізнатися Володимир Зеленський, який нещодавно заявив: під час зустрічі з Джо Байденом першочергово спитав би саме про це.

"У мене дуже просте запитання – чому Україна досі не в НАТО? Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: "Містере президенте, чому ми досі не в НАТО?" – сказав Зеленський.

Підтримує позицію президента і міністр закордонних справ. Дмитро Кулеба каже – уже понад десять років минуло відтоді, як представники Альянсу пообіцяли нашій країні надання плану дій щодо членства в НАТО.

"Нам була у 2008 році дана чітка, викладена на папері обіцянка, що ми будемо членами НАТО. Була дана чітка вказівка міністром закордонних справ НАТО – опрацювати надання Україні плану дій щодо членства. Десять-тринадцять років минуло. Тому виникає запитання: де рух уперед?" – дивується чільник українського МЗС Дмитро Кулеба.

Правильне по суті, неправильне за формою. Так оцінює озвучене на загал Володимиром Зеленським можливе запитання до американського колеги колишній посол у США Валерій Чалий.

"У такій формі, фактично, дуже вимогливій – може відштовхнути партнера, а не наблизити до тебе. З точки зору мого дипломатичного досвіду, я вважаю це моветоном, що це було зроблено. Форма, в якій це було зроблено", – каже Валерій Чалий.

Замість вимог та ультиматумів – покрокова робота з переконання всіх членів НАТО в необхідності України для Альянсу. Такий рецепт озвучує колишній міністр оборони України.

"Рішення приймається консенсусом країн, і далеко не всі країни підтримують наше членство. У тому числі й потужні, наприклад Франція. Наші дипломати мають з ними працювати, наші держпосадовці, працювати і лобіювати рішення", – каже Андрій Загороднюк, чільник Міноборони 2019-2020 років.

Таку саму рекомендацію дає представниця Канади – однієї з найбільш дружніх до нашої країни членів Альянсу.

"Україні треба щораз демонструвати, що вона виконує своє домашнє завдання. Що вона долає бар'єри для вступу до НАТО. У короткостроковій перспективі треба позбутися моментів, які можуть стати причиною заперечень, чому Україна не може бути членом Альянсу", – заявила посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

При цьому війна на сході України – не перешкода, переконаний Валерій Чалий. Адже система колективної оборони, яка є основою Альянсу, не має обов'язково поширюватися на тимчасово окуповану Росією територію.

"Ніде не зазначено в документах НАТО, що це так, і ведуться дискусії, що 5-та стаття, в разі членства України в НАТО в майбутньому, може не застосовуватись до окремих окупованих територій. Зараз триває така експертна дискусія в Брюсселі. Я думаю, що рішення буде знайдене. Тобто, резюмуючи, наша війна з Росією, навіть спроба анексії Криму не є на заваді просуванню до НАТО", – каже Валерій Чалий.

У грудні минулоріч міністр оборони Андрій Таран заявив, що сподівається на план дій щодо членства в НАТО для України вже у 2021-му році. Тоді відбудеться наступний саміт альянсу. Утім експерти кажуть, що омріяний крок уперед зробимо не ми, а Грузія, яка теж декларує свій північноатлантичний вектор розвитку. Україні ж, щонайменше, доведеться чекати до 2022-го – на тоді запланована перенесена через карантин Парламентська асамблея НАТО, яку має прийняти Україна. 

Петро Троць, Сергій Новіков,

За матеріалами:"5 канал"
Добавлено: 9-02-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх