Україна змінює тактику щодо зближення з НАТО

Україна від прохань надати План дій щодо членства в НАТО перейшла до вимог, оскільки за 13 років після Бухарестського саміту Альянс не виконав свою обіцянку про ПДЧ для України.

У МЗС України висловили невдоволення відсутністю прогресу щодо Плану дій щодо членства в НАТО.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі програми Велика п'ятниця на каналі Україна 24 в суботу, 12 червня.

"Тактика змінилася з однієї простої причини. У 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті було прийнято рішення, де написано:" Україна і Грузія будуть членами НАТО, доручаємо міністрам МЗС країн-членів НАТО розглянути питання надання Україні і Грузії ПДЧ". З 2008 року для виконання цього рішення НАТО не зробило нічого від слова взагалі. Минуло 13 років, за які дуже поглибилася взаємодія з НАТО. НАТО надавало і надає принципову підтримку в боротьбі з російською агресією. Ми цінуємо цю підтримку. Але саме в питанні ПДЧ за 13 років нуль дій", - сказав Кулеба.

Міністр додав, що українська держава "має повне право поставити запитання: може пора хоча б зрушити з місця?".

"Ми ж не говоримо: негайно, завтра візьміть нас в НАТО. Між наданням ПДЧ і членством в НАТО є невизначений період часу. Ми говоримо: дайте політичний сигнал, виконайте власну обіцянку, дану нам 13 років тому. Тим більше що за цей час прогрес в реформуванні ЗСУ, в реформах дуже вагомий. Якщо відповідь Альянсу буде "ні", то український народ повинен це почути, і ми повинні змінити свою політику. Але я переконаний, що Україна буде членом НАТО. Ми пройдемо цей шлях. Тому що це і в інтересах НАТО, щоб Україна була членом. Все чого ми хочемо - зрушити з місця", - підсумував Кулеба.

Раніше Генштаб оцінив рік спецстатусу України в НАТО. Вступ України в НАТО сприятиме зміцненню оборонного потенціалу не тільки нашої країни, а й посилення Організації Північноатлантичного договору, наголосили в Генштабі.

Також в ОП заявили, що Україна виконала всі вимоги для отримання ПДЧ в НАТО. Поки немає консенсусу щодо подальших кроків до членства України в Альянсі, додали в ОП.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 12-06-2021, 20:17
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх