Чи змушували жителів ОРДЛО масово подавати заяви до ЄСПЛ проти України?

Іван Ліщина: росіяни затягують суди проти себе в ЄСПЛ і використовують їх для пропаганди

В Міністерстві юстиції вважають, що жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей могли змусити масово подавати заяви проти України

Про це в інтерв'ю "Букви" заявив заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.


Він зазначив, що 7 тис. заяв були направлені в ЄСПЛ з окупованого Донбасу і вони були виключно проти України.

"Ці скарги нам не комунікували, тому можу тільки здогадуватися, про що там йде мова. Але дивіться: вся Україна згенерувала 10,5 тис. скарг і з них - 7 тис. це виключно скарги з Донбасу. Тобто сама Україна генерує десь в районі 4 тис. скарг. У нас в Мін'юсті є підозра, що людей, які живуть в ОРДЛО, могли підштовхнути масово подавати заяви проти України", - заявив Ліщина.

За його словами, з ЄСПЛ Україні комунікували лмше дві заяви.

"Перше стосувалося виплат пенсій України. Однак суд констатував, що національні засоби захисту ще не вичерпані, тому в задоволенні скарги відмовлено. Друга справа подібне - за руйнування житла. Заявниця скаржиться, що її будинку обстріляли українські військові. Але там теж не вичерпані засоби захисту на національному рівні тому, думаю, цю скаргу теж розгорнено", - зауважив Ліщина.

Також у суді знаходяться 150-200 справ, де фігурують разом Україна і Росія.

"Це скарги, подані українськими військовими, яких взяли в полон і катували. Військовими, так чи інакше постраждали від військових дій. Заяви подані проти Росії як порушника та України, у якої були позитивні зобов'язання, які треба було виконувати. Зокрема, мова йде про погану організацію бойових дій, в результаті чого військові потрапили в полон", - додав він.

За матеріалами: Еспресо
Добавлено: 10-03-2021, 16:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх