США пообіцяли допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності за збиття Боїнга «МАУ»

Заступник голови МЗС України Євгеній Єнін обговорив справу PS752 зі спецпредставником Держдепартаменту США Робертом Маллі.

Збиття Боїнга «МАУ»: США пообіцяли допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності 

Україна не має наміру миритися з тим, що Іран приховує важливі обставини авіакатастрофи. Вашингтон обіцяє Києву підтримку

США мають намір допомогти Україні притягнути Іран до відповідальності за збитий в небі над Тегераном «Боїнг» «МАУ» і загибель екіпажу і пасажирів. У готовності американських компетентних органів до співпраці українським колегам заступник міністра закордонних справ України Євгенія Єніна запевнив спецпредставник Держдепартаменту США по Ірану Роберт Маллі в ході телефонної розмови в середу, 24 березня.

«Роберт Маллі висловив солідарність з сім'ями і близькими жертв катастрофи, підтвердив готовність залучити необхідну підтримку компетентних органів США для притягнення Ірану до відповідальності за збиття українського літака», - повідомили в МЗС.

Співрозмовники обговорили опублікований Іраном остаточний звіт про розслідування безпекових аспектів катастрофи рейсу PS752.

Євгеній Єнін констатував, що Іран не провів технічне розслідування належним чином, а значить, в звіті не відображено ряд важливих фактів.

«Заступник міністра наголосив на важливості забезпечення неупередженого судочинства як частини боргу Ірану перед жертвами цієї трагедії», - йдеться в повідомленні.

Уранці 8 січня 2020 року в Ірані зазнав аварії Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", що летів з Тегерана до Києва. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великобританії, Швеції та Афганістан: всього 176 осіб. Більшість пасажирів були іранцями або громадянами інших держав іноземного походження. Серед них було багато студентів та співробітників університетів.

Спершу Іран заперечив свою причетність до катастрофи, відразу заявивши про технічну несправність літака Boeing 737 2016 року випуску, що пройшов техобслуговування за день до вильоту.

Однак 11 січня командувач аерокосмічними силами Корпусу вартових Ісламської революції Амір Алі Хаджізаде взяв на себе всю відповідальність за катастрофу. Згідно з офіційною версією, цивільний борт збили помилково.

Остаточний звіт з технічного розслідування стане підґрунтям, на якому в подальшому базуватиметься як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних сум, компенсацій, щодо яких тривають переговори з іранською стороною.

Детальніше про те, що приховує Іран в технічному звіті за результатами розслідування причин збиття українського літака, читайте в статті Євгенія Єніна "Спотворюючи правду".

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 25-03-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх