Весняний призов в Дніпрі і області: що буде за ухилення від служби

З 1 квітня в період весняного призову в Дніпрі і області призвуть на строкову військову службу 1300 осіб. З них до лав Збройних Сил України - близько 520 юнаків, у Національній Гвардії України - понад 500 осіб. Решта призовників служитимуть у військових частинах Державної спеціальної служби транспорту України та Державної прикордонної служби України.

Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної ТЦК та СП.

Як і раніше, в 2021 році заплановано провести дві призовні кампанії: весняну - з 1 квітня по 30 червня і восени - з 1 жовтня по 31 грудня. Заклик регламентований Указом президента України від 24 лютого 2021 року. На службу закликатимуть молодих людей у ​​віці від 18 до 27 років. При цьому вони повинні бути фізично здоровими і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Нагадаємо, що термін проходження строкової служби визначено статтею 23 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» і становить:
  • для тих, хто не має вищої освіти - 18 місяців;
  • зі ступенем магістра - 12 місяців.
Тим, кому прийшла повістка зобов'язані прийти в десятиденний строк з дня початку призову в ділянку для проходження комісії. У разі неявки призовника без поважних на те причин настає кримінальна відповідальність. У цих випадках застосовуються санкції передбачені статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу прописана в статті 335 Кримінального кодексу України і карається обмеженням волі.

У 2019, за цією статтею в межах Дніпропетровської області було засуджено понад 10 призовників. За результатами призову 2020 по цій статті відкрито 91 кримінальну впровадження та засуджено 10 громадян. Інші справи знаходяться в стадії досудового слідства, чи розглядаються судом.

Відстрочка від призову на строкову військову службу можлива, але за рішенням районної (міської) призовної комісії та в таких випадках:
  • за сімейними обставинами;
  • за станом здоров'я;
  • для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.
У той же час повне звільнення від військового обов'язку можуть отримати громадяни, які визнані непридатними за станом здоров'я і ті, які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу), які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема, із звільненням від відбування покарання, тощо.

Відзначимо, що строковиків в Україні заборонено залучати до виконання бойових завдань в операції об'єднаних сил в Донецькій і Луганській областях.

За матеріалами: 056.ua
Добавлено: 26-03-2021, 10:59
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх