Арахамія розказав про розслідування, яке ведеться у зв'зку з продажом контрольного пакета Мотор Січі

Ведеться розслідування. Контрольний пакет Мотор Січ був проданий в офшорах за кредити держбанків Китаю

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що контрольний пакет акцій Мотор Січ був з порушеннями за $700 млн. Ведеться кримінальне розслідування.

Контрольний пакет акцій Мотор Січ був проданий в офшорах за кошти наданих китайськими державними банками кредитів.

Про це заявив глава парламентської фракції Слуга народу Давид Арахамія в ефірі телеканалу Україна 24, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Арахамія акції Мотор Січ були продані більш ніж за $700 млн з порушеннями - без дозволу Антимонопольного комітету України. Депутат додав, що з цього питання ведеться кримінальне розслідування і остаточного рішення по підприємству поки немає.

«Зараз у нас певною мірою патова ситуація», - сказав Арахамія, спростувавши повідомлення про нібито пропозиції державою акцій Мотор Січ Туреччині або якимось іншим інвесторам.

Глава фракції Слуга Народу зазначив, що китайський покупець прийшов в АМКУ за дозволом через рік після придбання контрольного пакета. В ході розслідування Комітету з'ясувалося, що акції купували пов'язані особи, а значить, вони повинні були отримати дозвіл до угоди.

«Хтось має $700 млн десь в офшорах. З цим доведеться розбиратися, і точно в кримінальній площині це буде відбуватися», - заявив Арахамія.

Також він додав, що відповідні податки в Україні не були сплачені. За словами Арахамія, українська сторона зверталася до Китаю з метою з'ясувати «це державна історія або приватна».

За словами нардепа, з'ясувалося що покупці зараз знаходяться під вартою в Китаї і звинувачуються в розтраті в особливо великих розмірах.

«Кредиторами цієї угоди були державні банки, у яких виникли тепер претензії до цих людей, які без дозволу купили цей завод», - описав ситуацію Арахамія.

Глава фракції Слуга народу підкреслив, що Україна не хоче порушити інтереси китайських інвесторів, якщо це легітимні інвестори «поки арештовані акції, а будь-яких інших рішень не прийнято».

Також він додав що зараз стоїть завдання максимально підтримувати підприємство у виконанні контрактів і отриманні нових.

Нагадаємо, що

29 січня президент України ввів в дію прийняте 28 січня рішення РНБО про застосування санкцій до чотирьом компаніям і одному фізичній особі, які брали участь в угодах з купівлі акцій компанії Мотор Січ. Це сталося після того, як 14 січня санкції проти компанії Skyrizon ввело Міністерство торгівлі США.

Також Зеленський ввів санкції проти президента компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Ду Тао і генерального представника компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment в Україні Чена Хойшена.

11 березня секретар РНБО Олексій Данилов під час брифінгу заявив, що Мотор Січ повернуть у власність держави і українського народу. Він зазначив, що це буде зроблено «законним і конституційним» способом. 23 березня президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про Мотор Січі.

20 березня Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на весь майновий комплекс і 100% акцій Мотор Січі. Майно передали АРМА. Агентство має визначити державну компанію, яка буде займатися управлінням. У Укроборонпрому заявляли, що хочуть взяти активи Мотор Січі в управління.

За матеріалами: НВ
Добавлено: 15-04-2021, 16:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх