Заборона дрібного шрифту: почали діяти нові вимоги до банківських договорів

Банки повинні розкривати повну інформацію про угоди.

Від сьогодні, 27 квітня, почали діяти нові правила Національного банку про повне надання інформації в документах між клієнтом і фінустановою.  

Йдеться про угоди на кредит, депозит, відкриття та ведення поточних рахунків. Зокрема, заборонено використовувати дрібний шрифт. Крім того, у договорах мають бути чітко прописані усі дати: повернення вкладу, термін погашення кредиту тощо.

За новими правилами, банки повинні письмово повідомляти про автоматичне продовження договору, інформацію про всі додаткові послуги, умови зміни процентної ставки та інших платежів. Також фінустанови більше не можуть вносити в договір пункти, які забороняють споживачу подати на них скаргу до суду, чи змінювати будь-які умови угоди без відома клієнта.

 У Нацбанку наголошують, що документи мають повністю інформувати споживача про обов'язки обох сторін та наслідки невиконання зобов'язань.

Слід зауважити, що постанову НБУ ухвалив 26 січня. Саме тому банки мали три місяці, аби привести свою роботу до її відповідності.

Як повідомлялося, Нацбанк змінив правила обміну валюти. Тепер продавати валюту дозволено через термінали самообслуговування. Кошти після таких операцій будуть спрямовувати на власні рахунки. Банкам і фінансовим компаніям, які мають термінали самообслуговування, дозволили міняти іноземну валюту на гривню.

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 27-04-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх