Україні загрожує торговий конфлікт із Євросоюзом: названо причину

Між Україною і Європейським союзом може виникнути торговий конфлікт через запропоновану урядом тимчасову заборону на експорт насіння соняшнику.

Про це повідомляє "Європейська правда". Проєкт уряду пропонує повністю заборонити експорт насіння соняшнику з 15 травня по 30 вересня 2021-го.

"Зростання цін на олію соняшникову стало наслідком суттєвого зростання цін на насіння соняшнику, складова якого становить 85% від вартості виробництва олії. Внаслідок кліматичних особливостей вирощування соняшнику наявність сировини на переробних олійних підприємствах на початок маркетингового періоду (вересень 2020 року) становило лише 36,9% від наявного обсягу попереднього маркетингового періоду, а внутрішні закупівельні ціни тільки за два тижні вересня 2020 року зросли на 30%", – йдеться в пояснювальній записці.

Цю проблему влада сподівається вирішити, заборонивши експорт необробленої сировини, на яку є високий попит за кордоном. При цьому такий крок може викликати загострення відносин із ЄС.

"Угода про асоціацію прямо забороняє введення заборон на експорт. Звичайно, є винятки – питання екології або безпеки життя або здоров'я громадян, проте це явно не той випадок, навіть незважаючи на те, що в уряді посилаються на "ковідний" закон", – говорить керівник практики міжнародної торгівлі юрфірми "Ільяшев і Партнери" Олена Омельченко.

Нагадаємо, в Україні ціни на соняшникову олію знизяться тільки у вересні. Однак при цьому вартість не дійде до відміток у 30 грн за літр, як це було на початку 2021-го. Наразі літр олії обходиться приблизно в 60 грн.

Як повідомляв OBOZREVATEL:
  • В Українській зерновій асоціації вважають, що значного зниження цін в Україні, в тому числі на соняшникову олію, очікувати не варто.
  • По всьому світу соняшникова олія подорожчала до 10-річного максимуму. При тому, що Україна – головний виробник продукту, зростання цін нас не оминуло. Так, літр олії продають вже по 60 грн. Також подорожчали яйця, м'ясо, молоко, борошно і цукор.
За матеріалами:  OBOZREVATEL
Добавлено: 28-04-2021, 14:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх