Ядерна реакція в зруйнованому 4-му енергоблоці ЧАЕС: вчені б'ють на сполох

В глибині укладеного під двома саркофагами зруйнованого енергоблоку спостерігається тління ядерних реакцій, вчені спостерігають за ним.

На Чорнобильській атомній електростанції спостерігається тління ядерних реакцій в глибині зруйнованого 4-го енергоблоку, укладеного під двома саркофагами. Про це йдеться в науковій статті вченого з Університету Шеффілда (Велика Британія) Ніта Хаята, опублікованій на сайті журналу Science, інформує Діалог.UA.

Британський вчений порівнює процес тління реакцій з аналогічним процесом тління вугілля при готуванні барбекю. Він зазначає: цей процес проходить в паливних масах урану, які після катастрофи квітня 1986 року виявилися похованими глибоко всередині зруйнованого реактора.

У статті Ніка Хаята йдеться про те, що даний процес поки що повільний, а значить, вчені мають достатньо часу для того, щоб розібратися, наскільки це небезпечно для навколишнього середовища. У той же час фахівець Інституту безпеки атомних електростанцій України Максим Савельєв вважає, що в даному випадку не можна виключати можливості нової аварії.

Нагадаємо, Служба безпеки України оприлюднила ряд раніше засекречених документів, присвячених аварії на Чорнобильській АЕС. Громадськості стали доступні документи про катастрофу квітня 1986 року, які раніше перебували під грифом "Таємно". 

За матеріалами: "Діалог.UA"
Добавлено: 12-05-2021, 11:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх