Експерти про наслідки підписаного закону, який зобов'язує НКРЕКУ припинити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі

Комісія повинна анулювати всі підсумки аукціонів з доступу до міждержавних мереж для поставок з Росії та Білорусі

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає введення заборони на імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі. 

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" це рішення і його наслідки (наприклад, подорожчання або дефіцит електроенергії). Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснює, що це рішення президента не впливає на тарифи для населення. Оскільки імпорт електроенергії ніколи не впливав на збільшення тарифів для промисловості.

"Навпаки, імпортери отримували її дешевше. Плюс також обсяги імпорту ніколи не перевищували 2% від усього обсягу споживання електроенергії", — зазначає експерт.

За словами Юрія Корольчука, тепер для припинення імпорту відповідні рішення має прийняти Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка може їх і не прийняти.

"В умовах нестабільності роботи ТЕС компанії ДТЕК і "Центренерго" в минулому сезоні і очікуваних проблем в наступному сезоні, імпорт електроенергії буде відігравати важливу роль для балансування ринку, — відзначає Юрій Корольчук.

— Щодо міфу, ніби заборона імпорту з Білорусі та Росії дозволить нам об'єднатися з енергосистемою ЄС. Це два не взаємопов'язаних факторів. Тут потрібно розуміти, що імпорт припиниться, як тільки Україна від'єднається від системи Росії і Білорусі. А поки технічні умови для від'єднання не підготовлені".

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич підкреслює, що підписаний президентом закон відображає суперечності між великими споживачами (промисловими) і виробникам електроенергії. Тобто, зійшлися інтереси ахметовського ДТЕК і великих споживачів — насамперед компаній Коломойського і Пінчука. "Ситуація непроста. Це ринкова економіка, а в ній часто буває, коли хтось виграє, але при цьому хтось програє.

В такому випадку мова йде про те, що великим споживачам вигідна низька ціна. А імпорт їм, як правило, таку ціну забезпечує. Але при цьому він впливає на загальну ціну на біржі — і збиває її. Що б'є по інтересах виробників, перш за все, теплової генерації, оскільки у неї досить висока собівартість", — пояснює Дмитро Марунич.

Він допускає, що НКРЕКП анулює аукціони і заборонить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ. Але лише до кінця поточного року. "Оскільки взимку знову може виникнути ситуація, яка мала місце в лютому-2021.

Тоді в об'єднаній енергосистемі України спостерігався істотний дефіцит електроенергії — з низки причин. І якби не імпорт електроенергії з Білорусі та РФ, який можуть заборонити відповідно до нового закону, в Україні були б уже, як мінімум, віялові відключення, — зазначає Дмитро Марунич.

— З моєї точки зору, НКРЕКП має вкрай акуратно застосовувати положення цього закону. І стати реальним арбітром в енергосекторі (що і мається на увазі законом про НКРЕКП як регулятора). Слід враховувати інтереси держави (як того, хто визначає правила гри на енергоринку в цілому), споживачів, а також виробника електроенергії".

Нагадаємо, з квітня 2021 роки українці цілком можуть продовжувати платити ту ж ціну за електроенергію, що і сьогодні. Таку думку висловив голова Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг  Валерій Тарасюк.

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 14-05-2021, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх