Розбірки зі «злодіями в законі» і не тільки: що обговорювала РНБО 14 травня: підсумки (ВІДЕО)

Українська влада вирішила «міцно взятися» за кримінальний світ, вважають експерти

Багато українців з нетерпінням чекали вечора п'ятниці, 14 травня, адже саме на цю дату було анонсовано чергове засідання Ради нацбезпеки і оборони. Передбачалося оголошення чергових "сенсацій", що і сталося.

Поки українці обговорюють відеозвернення Володимира Зеленського та брифінг секретаря РНБО Олексія Данилова, експерти проаналізували для видання "Коментарі" прийняті на засіданні рішення.

Ступінь санкцій до кінця не зрозуміла, але вони все одно радують Політтехнолог Борис Тизенгаузен відзначив ряд важливих моментів за підсумками сьогоднішнього засідання РНБО.

"По-перше, мова йде про посилення кібер-безпеки. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив про розробку відповідної стратегії, нагадав про те, що напередодні презентували центр, який буде займатися кібер-загрозами.

Чудова новина, що запускають мультиплекс, із допомогою якого понад десять українських каналів стануть доступні на непідконтрольній території. Це боротьба за уми, яка раніше велася недостатньо активно", — підкреслює експерт.

Другим важливим моментом він називає те, що українська влада, схоже, вирішили міцно взятися за кримінальний світ. "Оголошено пул санкцій (блокування активів і в'їзду до України, анулювання віз, дозволів на проживання, заборона на громадянство і вигнання) проти понад 500 злодіїв в законі. Серед них зовсім небагато українців. Але і вони, коли відчують прес санкцій, навряд захочуть залишатися тут, — вважає Борис Тизенгаузен.

— Також під санкції потрапить 111 лідерів ОЗУ і кримінальних авторитетів. І хоч ступінь санкцій до кінця не зрозуміла, подібні кроки не можуть не радувати".

Третім моментом, на який варто звернути увагу, політтехнолог вважає обіцянку влади провести аудит видачі державних земель і дач в Конча-Заспі та Пущі-Водиці. Мова про більш сотні будинків, де проживають, за словами Данилова, "дивні люди". Борис Тизенгаузен висловлює припущення, що мова йде про колишніх податківців, прокурорів, депутатів, членів уряду. "Після аудиту є ймовірність, що певній кількості нинішніх мешканців доведеться покинути ці будинки.

Також будуть розбиратися із тим, хто і чому роздавав ці ділянки", — стверджує фахівець.

Ще одним серйозним наслідком сьогоднішнього засідання РНБО може бути, на думку експерта, намір українських силовиків попросити у колег із США список всіх громадян України, на яких накладено американські санкції. "Найбільш відомих персонажів ми знаємо — Коломойський, Дубинський, Деркач. Але у списку понад 60 осіб. Думаю, це робиться, щоб на підставі цих документів від США і Україна мала можливість застосувати симетричні або якісь інші санкції щодо цих громадян. Які нерідко, перебуваючи під санкціями в США, доволі вільно почуваються в Україні, — пояснює Борис Тизенгаузен.

— Резюмуючи: судячи із повідомлень, засідання РНБО було насиченим. І багато тих, чиї прізвища поки не названі, але хто розуміє, що мова саме про них, точно проведуть ці вихідні дуже неспокійно". "Всі чекали чогось більш гучного"

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов вважає, що результати засідання РНБО від 14 травня виглядають досить блідо. "Нас привчили до того, що РНБО — нове Політбюро, яке видає серйозні сенсації. Такий собі головний орган в країні. Але в цей раз гучних сенсацій, з моєї точки зору, не було. Очікували почути про наступ на олігархів, але на пряме запитання про це Данилов відповів якось невиразно.

Та й Зеленський у своєму зверненні особливих акцентів на цьому не робив", — підкреслює експерт. Спиридонов також звертає увагу, що за олігархам не вдарили, зате пройшлися по злодіям у законі. "Зеленський обіцяв їх садити або висилати. Напевно, вирішили використовувати досвід Грузії, де садили навіть за те, якщо людина називалася злодієм в законі. Але тут важливо не перегнути палицю, тому що в Грузії явно були перегини", — зазначає експерт.

Коментуючи заяви про "дивних людей", які за символічні гроші займають держдачі в Конча-Заспі, Микола Спиридонов не виключає, що "стару гвардію" мають намір виселяти, щоб звільнити місце для "нових облич".

"У сухому залишку: анонсували посадки, що ряду громадян буде боляче, що людей з попередньої влади будуть виселяти з держдач. Але, мені здається, всі чекали чогось більш гучного", — резюмує експерт.


Нагадаємо, раніше "Коментарі" докладно розповідали, які саме зміни в телевізійному мовленні України обговорювали на засіданні РНБО.

За матеріалами: Comments.ua
Добавлено: 15-05-2021, 10:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх