ВшануванняІ жертв комуністичних репресій в Україні (ФОТО+ВІДЕО)

В Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій. Національний пам’ятний день запроваджено в Україні на згадку про тих, хто загинув або постраждав унаслідок репресій комуністичного режиму.

16 травня, в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій радянського періоду, - передає УНІАН.

Щорічний національний пам’ятний день в Україні відзначається згідно з указом президента від 21 травня 2007 року. Датою пам’ятного дня було обрано третю неділю травня.

Його запроваджено з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Що відомо про комуністичний терор

Політичний терор більшовики розпочали з моменту захоплення ними влади. А 1937-1938 рр. увійшли в історію України як роки "Великого терору". Це масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи його керівництва та особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

Під жорна комуністичних репресій потрапили майже всі верстви українського населення: науковці, політики, військові, священники, представники культури, селянство – загалом усі, в кому сталінський режим вбачав загрозу своєму існуванню.

Жертви та наслідки репресій в Україні

Кількість жертв радянських репресій в Україні достеменно невідома, зрозуміло лише, що це неймовірні цифри. На думку деяких фахівців, за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років в Україні було заарештовано майже півтора мільйона людей (із них понад 50% українці). Багато із них були розстріляні, інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Наприклад, у 1937–1938 роках в Україні було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць і таборів.

Десятки років радянська влада намагалася приховувати сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, місцевість розрівнювали бульдозерами та засаджували деревами, заборонявся доступ до відповідних архівів.

Одним із трагічних символів тих подій став Биківнянський ліс під Києвом – місце найбільшого масового поховання жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, кількість похованих там людей становить від 15 до понад 100 тисяч.

Як проходить День пам’яті жертв політичних репресій

Традиційно у День пам’яті жертв політичних репресій по всій країні відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків, а також проходять жалобні віче і церемонії.

На базі закладів освіти та культури зазвичай проводяться виховні години та уроки пам’яті, тематичні лекції та виставки, демонструються документальні та художні фільми, присвячені масовим політичним репресіям 1937-1938 років.

На думку президента Володимира Зеленського, призвідниками масових репресій радянської доби, пам'ять жертв яких сьогодні, 16 травня 2021 року, вшановують в Україні, були насамперед тоталітарна система та НКВС

На це звертається увага в його короткій заяві з даного приводу, розповідає Еспресо.TV.

Три абзаци прямої мови глави держави вміщено в розповсюджену його пресслужбою ранкову новину щодо кошиків з квітами від Зеленського у Биківні. Самого ж президента, нагадаємо, у першій половині дня в Биківнянському лісі не було.

"Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Горезвісним символом цих злочинів є Биківнянський ліс на околиці Києва. Упродовж 1937-1941 років він був місцем таємного поховання жертв політичних репресій, закатованих і розстріляних НКВС у київських в'язницях", - зазначається в заяві Володимир Зеленського.


Заборонена нині в Україні комуністична ідеологія ним не згадується. Як і Комуністична партія.

Нічого немає й про Йосипа Сталіна, СРСР та радянську окупацію як таку.

Теж саме стосується невеликого повідомлення у президентському твіттері.

Петро Порошенко взяв участь у вшануванні жертв комуністичних репресій у Биківні

За матеріалами: 5.ua,  Еспресо

Добавлено: 16-05-2021, 17:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх