Розслідування: Дніпро помер як ріка ще у 1970-х роках, зараз помирає навіть як озеро

Головна водна артерія України Дніпро як ріка помер ще у 70-х роках минулого століття, проте зараз помирає навіть як озеро

Про це йдеться у розслідуванні журналістів спеціально для програми “Вечір з Миколою Княжицьким” на Еспресо.TV. 

Майже 70% українців п’ють воду з Дніпра.  користуються водою з басейну Дніпра та малих річок, які в нього впадають. Але беруть її з поверхневих джерел, куди щодня та щохвилини промислові та комунальні підприємства зливають свої неочищені стоки.

Якщо ще 10-20 років тому Дніпро починав цвісти не раніше липня-серпня, то нині вода в річці стає відразливо зеленою вже наприкінці весни. Злиті в Дніпро фосфати від миючих засобів та відходи підприємств важкої промисловості – прекрасний харч для водоростей, які  згодом гниють і перетворюють головну ріку України на резервуар з плаваючими бактеріями. 

“В народі ці водорості називається синьо-зеленими. Але насправді це бактерії, які мають токсичні продукти життєдіяльності, які небезпечні для людей. Вони можуть викликати алергію, астму та багато інших захворювань”, – зазначив виконавчий директор ГО “Голос Природи” Євген Колішевський. 

Дніпро вже давно перетворився з потужної водної артерії у каскад гідротехнічних споруд. У 50-60 роках, в результаті масової індустріалізації ріку розділили на водосховища – це зупинило течію і перетворило Дніпро у цвітуче та гниюче озеро. 

“І цей каскад, який ми спостерігаємо сьогодні – він не просто розірвав природну течію Дніпра. Він абсолютно унеможливлює природне відтворення, природне відновлення води, яка знаходиться в Дніпрі”, – повідомила голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко.

Зі здобуттям незалежності Україна успадкувала від СРСР цілий букет геологічних та екологічних хвороб на Дніпрі. Особливо небезпечна деформація та обвал берегової лінії правого берега і заболочення лівого. До всього, в 90-х уздовж ріки, переважно в нижній частині течії, вигулькнули нові промислові підприємства та гідроелектростанції.

“50 малих ГЕС на сьогодні працює в Україні, і вони майже всі у приватних руках. А це означає, що ті люди, які на жаль займаються саме цим бізнесом – вони не дбають про річки і просто їх знищують”, – повідомила старша викладачка кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Наталія Фоміна.

За словами еколога Григорія Шматкова, як ріка Дніпро помер ще в 70-х роках – тепер він помирає вже навіть як озеро. Основними забруднюючими речовинами каскаду дніпровських водосховищ є сполуки важких металів – мангану, міді, цинку, хрому та заліза.
Добавлено: 17-05-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх