Дніпро на межі екокатастрофи: в річці знайшли небезпечні хімречовини й важкі метали

У водах річки Дніпро знайшли небезпечні для здоров'я речовини, зокрема – гербіцид атразин, метали кадмій і нікель. Всього виявлено 161 забруднювач, а ситуація загалом на межі екологічної катастрофи.

Про висновки експертів після аудиту у вівторок, 29 червня, повідомила пресслужба Рахункової палати на офіційному сайті. Зазначається, що перевірку провели за підсумками Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро.

Під час досліджень було зафіксовано, що показники погіршуються. Так, вміст у воді синтетичних речовин істотно перевищує норму. Йдеться про сільськогосподарські отрутохімікати, фармацевтичні препарати та речовини, які використовуються в парфумерії, – синтетичний мускус, важкі метали: цинк і мідь, а також ртуть.

Експерти підтвердили і масовий мор риби, основною причиною назвавши цвітіння Дніпра.

Крім того, річка міліє, оскільки Дніпро використовується як транспортна артерія, але днопоглиблювальні роботи не проводяться.

"Тож екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний", – ідеться в звіті. Пресслужба написала, що це загрожує здоров'ю населення.

У Рахунковій палаті розповіли і про фінансовий бік питання. За 4 роки на оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води скерували 4,2 млн гривень. Водночас використання басейну річки з 2017-го по 2020 рік принесло більше ніж 100 млрд гривень.

Щорічний обсяг водозабору з Дніпра – 7,4 млрд куб.м. Це 78,7% забору води з поверхневих водних об'єктів України.

Зазначено, що якщо проблеми не будуть вирішуватися, знадобиться повне очищення басейну річки і витрати з бюджету можуть бути у понад 2 тис. разів більші за передбачені. Про яку конкретно суму йдеться, не повідомляється.

Екологи забили на сполох: Дніпру загрожує екологічна катастрофа

За матеріалами: OBOZREVATEL
Добавлено: 30-06-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх