На сайті Ради з’явився текст законопроєкту Зеленського про корінні народи

На сайті Верховної Ради з’явився текст президентського законопроєкту №5506 про корінні народи України, який внесли 18 травня

Про це свідчать дані на сайті Ради.

Так, законопроєкт встановлює поняття "Корінний народ України" - це автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

"Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки", - визначають у документі.

Також законопроєктом пропонується заборонити заперечувати етнічну приналежність чи етнічну самобутність корінних народів України.

Так, згідно з документом, корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку та порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.

Законопроєкт передбачає надання корінним народам права на створення власних закладів освіти або співпрацю з іншими закладами для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури та навчання мовою корінного народу.

"Держава гарантує можливість вивчення мов корінних народів України", - йдеться в документі.

Як зазначається, документ надає представникам корінних народів право представляти Україну на міжнародній арені у складі українських делегацій, а також у міжнародних переговорах, які стосуються прав корінних народів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про корінні народи.

За матеріалами: Еспресо
Добавлено: 21-05-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх