Україна потопає у смітті і відходах — як уникнути гігантського звалища

Україна ось-ось потоне в горах твердих відходів — країна не тільки входить у десятку «найбрудніших» держав планети за цим показником, а й відстає у частині переробки сміття,

Єгор Фірсов, колишній голова Держекоінспекції (Фото: Наталя Кравчук / НВ)

 пише журнал НВ.

Киянка Ірена Скрипак, яка працює у видавництві, приблизно три роки тому поїхала до Кракова і здивувалася, як прискіпливо поляки сортують сміття — всюди стоять контейнери під різні типи відходів.

«За тиждень так звикла, що повернулася до Києва — і не можу зупинитися, — розповідає вона. — Але часто від своїх знайомих чую, що вони не сортують, бо нікуди викидати».

Водночас Україна входить у десятку країн, які виробляють найбільшу кількість різних твердих відходів, — такі дані американського агентства 24/7 Wall Street.

За оцінками вітчизняного Держстату, щорічно в країні їх утворюється до 500 млн т, зокрема від первинного (76%) і вторинного (близько 18%) виробництв, від сільського господарства (близько 2%). Ще 2% припадає на побутові відходи — їх щорічно виробляється близько 12 млн т. Із них лише 5% сортується і ще 1% спалюється на заводі Енергія у Києві. Левова ж частка — 94% — захоронюється, потрапляючи на легальні й нелегальні звалища, яких у країні — десятки тисяч.

Якщо перерахувати тверді відходи на душу населення, світовим лідером буде Канада — 36 т, але й український показник досить високий — 10,6 т. За оцінками Євростату, відходи у всіх 27 країнах — членах ЄС — це в середньому 4,9 т на душу населення.

Водночас у Канаді переробляють 20% відходів. А на берегах Дніпра — лише 3%, що вдесятеро менше, ніж у зразковій Швеції.

Не дивно, що кількість нелегальних звалищ в Україні зростає: лише за минулий рік Держекоінспекція (ДЕІ) виявила таких понад 2,1 тис. У країні не прагнуть переробляти сміття, бо його офіційне захоронення коштує дешево — 2 євро за 1 т, а неофіційне — нуль. А відповідний європейський показник — 20−30 євро за 1 т.

Єгор Фірсов, ексголова ДЕІ, впевнений: загальна кількість майданчиків, на які люди незаконно і регулярно звалюють сміття, у країні сягає 27 тис. Штраф за незаконне вивезення сміття непристойно низький — 340−1,3 тис. грн, а якщо просто викинути пакет із відходами, то покарання становитиме сміховинні 8 грн.

Ось тому країна впевнено занурюється у море сміття. Але ж від цього страждають не тільки природа й естетика. Як уточнює Анастасія Мартиненко, голова громадської організації Zero Waste Society, зростання рівня забруднення довкілля насамперед позначається на здоров'ї населення. Через звалища повітря, наприклад, насичується мікроволокнами токсичного пластику, що призводить до зростання ракових захворювань, ендокринної та репродуктивної систем.
Добавлено: 21-05-2021, 13:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх