Вперше в історії: Бюро жінок-парламентарок МПС очолила українка Леся Василенко

Народна депутатка фракції "Голосу" Леся Василенко офіційно стала президенткою Бюро жінок-парламентарок Міжпарламентського союзу (МПС) – найстарішої міжпарламентської організації у світі, якій понад 130 років і до якої входять парламенти майже всіх країн світу.

Таку високу посаду в керівних органах МПС Україна посідає вперше, передає пресслужба "Голосу". За словами Василенко, призначення президенткою Бюро МПС сприятиме покращенню дипломатичних стосунків з парламентами інших країн, а також посилить голос України у світі з ключових міжнародних питань.

"Наступні два роки – велика можливість для нашої країни стати лідеркою у просуванні інклюзивного світового порядку денного та рівних можливостей для чоловіків і жінок", – прокоментувала Леся Василенко.

У своїй першій промові в якості президентки бюро жінок-парламентарок під час Асамблеї МПС Леся Василенко звернула увагу парламентарів на необхідність врахування принципів гендерної рівності при розробці національних стратегій виходу з пандемії.

Зокрема, політикиня закликала парламенти всіх країн вдосконалити законодавство в питанні гендерної чутливості та скасувати дискримінаційні закони.

"Я маю честь вперше виступити перед Асамблеєю в якості президентки Бюро жінок-парламентарів МПС. У подоланні пандемії та розбудови кращого "завтра", ми повинні пам’ятати, що наслідки COVID-19 зовсім не гендерно-нейтральні. На передовій боротьби з пандемією 70% борців – це жінки. В той же час від наслідків пандемії найбільше постраждали також жінки. Понад 245 мільйонів жінок з усього світу стали жертвами домашнього насилля. Жінок найбільше серед тих, хто втратили роботу або були вимушені піти в неоплачуваний сектор економіки. В той самий час лише чверть депутатських мандатів та керівних посад у світі обіймають жінки", – сказала Василенко.

Вона наголосила: для побудови більш сильного, витривалого, безпечного і екологічного світу світова спільнота парламентарів має виконати такі 4 завдання:
  • посилити рівний доступ жінок і чоловіків до керівних посад в місцях ухвалення рішень. Розподіл має бути 50/50 – не менше.
  • Створити рівні умови економічного зростання. Для цього державні стратегії та програми мають забезпечувати інклюзивну систему соцзахисту та доступні послуги по догляду за дітьми.
  • Парламенти повинні активізувати свої зусилля у боротьбі з насильством щодо жінок, у тому числі в Інтернеті. Ця тіньова пандемія має бути викорінена раз і назавжди.
  • Парламенти мають стати прикладами гендерної рівності і інклюзивності. Рівні можливості для жінок і чоловіків парламентарів означають, що парламенти мають стати просторами, вільними від сексизму та стереотипів. Закони мають ухвалюватися через призму рівності, а бюджети мають бути гендерно збалансованими
За матеріалами:  OBOZREVATEL
Добавлено: 27-05-2021, 16:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх