Зеленський про ймовірність повномасштабної війни з Росією і новий формат переговорів

Президент Володимир Зеленський не виключає, що Росія може розв’язати повномасштабну війну проти України. У новий формат переговорів пропонує включити питання Північного потоку-2 і Криму.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, текст якого наводить Офіс президента.

За словами Зеленського, у Росії є багато варіантів агресії проти України, один з них — прорубати коридор в окупований нею Крим.

«Є багато військових варіантів, можливих з боку РФ, зокрема морські операції. Ми дуже занепокоєні цим, і зараз є блокування Азово-Чорноморського регіону російськими кораблями. Вони контролюють це, попри міжнародне право, порушуючи його. Це те, що ви сказали, — один із варіантів виходу на Крим і щоб прорубати цей коридор з материкової України. Може бути ескалація з боку окупованого Донбасу, ми це прекрасно розуміємо. Великий стрибок, бліцкриг до кордонів Донецької та Луганської областей. Ми розглядаємо й готуємося до таких кроків» , — зазначив він.

Зеленський додав, що «можуть бути „сюрпризи“ і з іншого боку», зокрема, з боку Білорусі.

Він підкреслив, що якщо Росія вирішить пробити коридор до Криму, то «це означає, що не можна буде заховати цю ситуацію з „громадянським конфліктом“. Це буде відкрита повномасштабна війна».

Зеленський заявив, що ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня, а саме до 12−16 вересня.

«Ми знаємо, що будуть навчання Захід-2021. Тому вважаю, що до цього періоду ситуація дуже небезпечна», — зазначив він.

На початку квітня 2021 року РФ під приводом підготовки військових навчань стягнула до кордону з Україною і в окупований Крим значну кількість військових і техніки.

Чисельність російських військ на цих напрямах становила близько 120 тисяч осіб.

Їх нарощування, яке тривало протягом декількох тижнів, було розцінено України та її партнерами як спробу тиску і бажання глави Кремля Володимира Путіна домогтися телефонної розмови з президентом США Джо Байденом, яка в підсумку таки відбулась.

23 квітня РФ почала відведення військ Південного і Західного військових округів, заявивши, що поставлена перед ними завдання було успішно виконано.

При цьому, за даними розслідувачів CIT, Росія, незважаючи на заяви, залишила свою техніку в військовому таборі на полігоні Погоново під Воронежем, в 250 кілометрах від кордону з Луганською і Харківською областями.

Президент України Володимир Зеленський запропонував створити новий формат переговорів з врегулювання ситуації в країні. За його словами, цей формат можна було б об'єднати з нормандським. Про це йдеться в інтерв'ю глави держави німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В новому форматі важливо обговорювати не тільки врегулювання ситуації в Донбасі, а й повернення окупованого Криму та газопровід "Північний потік-2".

"Там (в нормандському форматі - ред.) не йдеться ні про Крим, ні про трубу, ні про гарантії безпеки. Нормандський формат і його теми в такому випадку стали б частиною конструкції", - сказав він.

Зеленський зазначив, що під час останньої зустрічі радників урядів учасників нормандського формату представники Німеччини і Франції не змогли досягнути принципових рішень через позицію Росії, яка відмовляється визнавати себе стороною конфлікту в Донбасі. Крім того, в цьому форматі не обговорюється ані окупація Криму, ані гарантії безпеки для України.

За матеріалами: НВ, ZN,UA

Добавлено: 1-06-2021, 10:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх