Cьома річниця визволення Маріуполя: військовий парад і масштабна патріотична хода (ФОТО+ВІДЕО)

Військовослужбовці, поліцейські і мешканці Маріуполя пройшли спільним ходою центром міста.




















Сьому річницю визволення Маріуполя від російських окупантів у місті відзначили масштабною патріотичною ходою і мітингом. У неділю, 13 червня, по центру міста пройшли військовослужбовці Збройних сил України та Національної гвардії, співробітники Національної поліції, мешканці міста і колони бойової техніки. Тисячі людей скандували «Слава Україні!», «Героям слава!» і «Смерть ворогам!», повідомляє пресцентр штабу ООС.

На Театральній площі пройшов мітинг за участю військового командування, керівництва міста та правоохоронних органів, волонтерів, громадських активістів і футбольнх фанатів. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пом'ять загиблих українських бійців, потім відбулося нагородження військовослужбовців.

У березні 2014 року в Маріуполі почалися заворушення і мітинги сепаратистів під гаслами «російської весни». У квітні місто опинилося під контролем бойовиків угруповання «ДНР», які тероризували місцевих мешканців і захопили будівлі державних органів.

14 квітня розпочалася антитерористична операція, метою якої було повернення окупованих міст під контроль украінського уряду.

9 травня 2014 року колона 72-ї бригади ЗСУ прорвалася до Маріуполя, однак бойовики вчинили збройний опір, напавши на міське управління МВС.

Наступного дня командування АТО прийняло рішення про тимчасове виведення бійців НГУ з міста.

На світанку 13 червня почалася активна фаза звільнення Маріуполя. Бій тривав кілька годин. Бійці 72-ї бригади ЗСУ, добровольчих батальйонів «Азов» і «Дніпро-1» і НГУ ліквідували опорні точки бойовиків, знищили їх техніку і відновили контроль над усіма захопленими будинками.

Того ж дня президент Петро Порошенко доручив голові Донецької обласної державної адміністрації Сергію Таруті тимчасово перенести офіс облдержадміністрації до звільненого від бойовиків Маріуполя.

Довідка:
  • У 2014 році Маріуполь протягом місяця перебував під контролем проросійських окупантів.
  • Під час терористичної агресії було вбито 31 людину, 117 поранено.
  • На захист Маріуполя стали працівники правоохоронних органів, військовослужбовці та бійці добровольчого полку "Азов". 13 червня 2014 року місто було звільнено від незаконних збройних формувань.

"Ми їх там чекали" - Порошенко про операцію, яка дозволить спинити наступити на Маріуполь

Після звільнення Маріуполя 13 червня 2014 року російсько-терористичні війська намагалися повернути місто під контроль. Вирішальними для долі Маріуполя були кілька днів на початку вересня 2014 року.

Ми дали зрозуміти росіянам, що їх поховають, якщо вони продовжать наступ.


За матеріалами: ZN,UAУкраїнська правда, Прямий

Добавлено: 14-06-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх