Отруєння у Харкові: у працівників ресторану виявили стафілокок, у половини пацієнтів — сальмонельоз (ФОТО+ВІДЕО)

За словами епідеміолога, порушення на кухні ресторану видно навіть візуально (Фото: Прокуратура Харківської області)

За словами епідеміолога, порушення на кухні ресторану видно навіть візуально (Фото: Прокуратура Харківської області)

У Харкові у шістьох працівників мережі ресторанів Якіторія і Мафія, де сталося масове отруєння, виявили стафілокок.

Як розповіла завідувачка відділом епідеміологічного нагляду, спостереження і профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю і профілактики хвороб Тетяна Карлова, кількість постраждалих зросла до 87, у 42 з них виявили бактерії сальмонели, повідомляє Суспільне.

«Хворі, на жаль, ще продовжують звертатися. На сьогодні зареєстровано 87, з них 19 дітей. 83 хворих перебувають на стаціонарному лікуванні, 4 на амбулаторному. Стан, за даними медичних працівників, задовільний», — зазначила вона.

За словами епідеміолога, один з працівників ресторану також госпіталізований, і у нього виявлено сальмонельоз.

Епідеміологи відзначають, що в закладі панувала антисанітарія, про що свідчать результати досліджень страв, продуктів і змивів з обладнання на кухні. Зокрема, бактерії сальмонели виявлено на одній з обробних дошок на кухні.

«Це все відбувається через недотримання санітарно-гігієнічних умов, тобто практично можна сказати, антисанітарія відбувалася у цьому закладі», — пояснила вона.

Бактерії сальмонели виявили і в ролах, які клієнти ресторану замовляли додому. Сальмонелу знайшли в ролах, виготовлених з омлету, огірка, м’якого сиру і паштету, а також риби.

Тетяна Карлова підкреслила, що порушення на кухні видно навіть візуально.

«Якщо це відро для сміття, воно повинно бути з кришкою. Що то за ганчір'я? Хто їх і де прав? Чого вони там зберігаються? Якщо це рушники одноразові для рук, то чому вони стоять на роздаткових столах? Умови для миття рук та миття посуду, кухонного обладнання, ви бачите, дуже багато незрозумілого ганчір'я, незрозумілі марлі, які не повинні в такому вигляді зберігатися», — сказала Карлова.


Також вона звернула увагу на маленьку площу кухні.

Про масове отруєння після відвідування ресторанів в центрі Харкова стало відомо 17 червня. Люди масово отруїлися після вживання страв з кафе Якіторія і Мафія.

За матеріалами: НВ
Добавлено: 23-06-2021, 13:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх