Чому в ЄС не визнають вакцинацію індійською вакциною

На сьогодні Європейський регулятор відмовляється пускати вакцинованих препаратом Covishield (AstraZeneca).

Ляшко пояснив, чому в ЄС не визнають вакцинацію індійською вакциною 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко має намір домагатися від країн ЄС вільного перетину кордону для вакцинованих українців препаратом Covishield (AstraZeneca). Про це міністр повідомив, відповідаючи на питання журналістів про те, чому існує проблема з визнанням вакцини Covishield (AstraZeneca) в світі.

За словами Ляшка, на сьогодні вакцини Covishield (AstraZeneca), CoronaVac, і Sinopharm визнані ВООЗ, однак регулятор ЄС ставить певні обмеження для туристів, вакцинованих індійською вакциною.

"Тут не те, що треба пояснювати, а треба висловлювати свою позицію. На минулому засіданні уряду я звернувся і до віце-прем'єра з питань євроінтеграції, і до міністра закордонних справ. Я матиму відрядження до Брюсселя, буду зустрічатися і з Женевським офісом ВООЗ, і з Європейським регіональним бюро, і з певними структурами ООН. Є питання порушення міжнародного права. і це призводить до того, що для подорожуючих вакцини ділять на сортність.

Що говорить європейське міжнародне право, під яким підписалися понад 150 країн? При перетині кордону, якщо встановлюється норма, що людина повинна бути вакцинована від певної інфекційної хвороби, обов'язково треба, щоб була вакцина, визнана ВООЗ.

Якщо ВООЗ визнала вакцину, то ніякий регулятор всередині не може не пускати людину, якщо вона показує повний курс проведення щеплень", - зазначив Ляшко.

За словами міністра, кожна з країн - членів ЄС додатково може домовитися з Україною, і зробити взаємними наші сертифікати, і не обов'язково з переліком вакцин, розуміючи, які в країні використовуються.

"Додатково тут постає питання європейського ковідного сертифіката. Ми одна з перших країн (третіх, тобто тих, які не є членами ЄС) зайшли зі своїм сертифікатом, і їх банк включив цей сертифікат (репозитарій). Це дає нам шанс, що ми перші з країн за межами ЄС будемо їздити з нашими сертифікатами. І наш МЗС працює з усіма країнами".

На питання про те, чи визнають в ЄС вакцинацію, якщо людина зробила першу дозу Covishield (AstraZeneca), а другу - корейською вакциною, схваленою в ЄС, Ляшко відповів:

"Це зараз питання. Офіційних повідомлень по офіційних каналах про те, що не допускають, в МОЗ не надходило. Ми зараз почали реагувати і питати, чому так відбувається. Тут є багато цікавих речей.

Наприклад, я розглядав один кейс, який з'явився в ЗМІ. Дитину не пустили з України в Польщу за наявності двох щеплень. ЗМІ був зафіксований сам міжнародний сертифікат про проведення вакцинації. Я його для себе роздрукував. І зрозумів, чому не пустили.

Там спрацювала людська помилка, того, хто виписував цей сертифікат. У колонці, де має бути написано назву конкретної вакцини, було написано "коронавірусна хвороба COVID-19".

Людина вакцинувалася, сертифікат видали, але щось пішло не так. Людська помилка не дозволила перетнути кордон. А звинуватили МОЗ, ми не таку вакцину привезли", - пояснив Ляшко.

Раніше міністр повідомив, що в липні в Україну надійдуть партії вакцини від трьох виробників.

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 2-07-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх