Інтерв'ю Станіслава Асєєва: в Генпрокуратурі є люди, не зацікавлені у висвітленні злочинів Росії

Журналістка Depo.Донбас поспілкувалась із колишнім в'язнем найстрашнішої тюрми "ДНР" та експертом Українського інституту майбутнього Станіславом Асєєвим щодо відсторонення Мамедова, розслідування скоєних в "Ізоляції" злочинів та зацікавлених у приховуванні його результатів

Бранець "ДНР" Станіслав Асєєв: В Генпрок…

"Ізоляція" – одна з найстрашніших тюрем так званої "ДНР". Там утримують незаконно ув'язнених людей та піддають їх тортурам: нерідко обвинувачені давали свідчення проти себе саме після катувань. Умови "Ізоляції" колишні полонені називають близькими до концтабору. 

Нещодавно журналіст, письменник та експерт з окупованої частини Донбасу Українського інституту майбутнього Станіслав Асєєв, якого свого часу утримували в "Ізоляції", повідомив про те, що справа щодо цього страшного місця заблокована. Розслідування уже вийшло на фінішну пряму і днями мав відбутися брифінг, де були б оприлюднені усі факти воєнних злочинів в "Ізоляції" та, головне, названі імена адміністрації тюрми. Але брифінг було скасовано, а заступника генпрокурора, очільника департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуза Мамедова – звільнено. Асєєв звернувся до президента Володимира Зеленського із проханням втрутитись в ситуацію. "Сім років вбивств, катувань та страждань людей можуть бути поховані за банальною бюрократією", – написав він.

Журналістка Depo.Донбас поспілкувалась із колишнім в'язнем найстрашнішої тюрми "ДНР" Станіславом Асєєвим щодо відсторонення Мамедова, розслідування скоєних в "Ізоляції" злочинів та зацікавлених у приховуванні його результатів.

Розкажіть детальніше про ситуацію навколо звільнення Гюндуза Мамедова та скасування брифінгу.

– Уже рік наше МВС робить дуже кропітку роботу, яку не робив ніхто за шість останніх років. Вони встановили всю адміністрацію "Ізоляції". А для того, щоб справу передати до суду, потрібна робота прокуратури. Процесуальне керівництво забезпечує саме обласна прокуратура, але, звісно, під контролем Генеральної (Офіс генерального прокурора, – ред.). І до цього моменту, коли зняли Мамедова, власне, жодних проблем не виникало – встановили і запідозрили уже 11 воєнних злочинців "ДНР". 

Ми готували разом з Генпрокуратурою та МВС стосовно цього загальнонаціональний брифінг ще з січня, тобто фактично пів року. І там мав виступати в тому числі і Мамедов. Вже була призначена конкретна дата цього брифінгу, і буквально за два дні до цього пана Мамедова хтось з його підлеглих у генпрокуратурі переконує, що виходити публічно на брифінг не можна. Бо це буде заважати якимось напрацюванням Генпрокуратури, які є на даний момент. Брифінг фактично скасовується, а через декілька днів Мамедова взагалі відсторонюють від роботи. 

Учора мені подзвонили з поліції і сказали, що вони не можуть рушити далі жодної справи стосовно "Ізоляції", тому що для цього потрібні підозри з боку прокуратури. А в прокуратурі склалася така напівситуація, коли не зрозуміло, хто буде очільником так званого департаменту війни, і як рухатись далі. Я сказав, що зі свого боку можу тільки публічно про це написати і поширити цю інформацію, що я і зробив. 

Чи вирішилась якось ситуація?

– Після того, як я звернувся до президента, мені за годину буквально подзвонив голова Офісу президента Андрій Єрмак, який запропонував зустрітися для прояснення ситуації.

Але дорогою туди мені подзвонили з Генпрокуратури, сказали, мовляв, вони не проти цього брифінгу, і що це був лише якийсь брак комунікації. І запевнили у своїй готовності вийти на нього. Тобто на зустріч з Єрмаком я приїхав уже з вирішеним питанням стосовно брифінгу.

Щодо Мамедова я сказав голові ОП, що це та людина, стосовно якої у мене немає жодних претензій, більше того, саме завдяки йому була взагалі зрушена тема "Ізоляції" у, скажімо так, процесуальному сенсі. Водночас, треба ж розуміти, що я жодним чином не впливаю на кадрові призначення ні в Офісі генпрокурора, ні в Офісі президента. Тому я не думаю, що моя точка зору щось змінить.

Чому, на вашу думку, був зірваний брифінг і відсторонено Мамедова?

– Я не думаю, що відсторонення і скасування брифінгу пов'язані між собою.

Брифінг, з моєї точки зору, скасували не випадково. Я думаю, що все ж таки є люди у Генпрокуратурі, які стовідсотково не зацікавлені у тому, щоб злочини Росії публічно висвітлювались у ЗМІ і, звичайно, потім переходили на міжнародний рівень. Я не можу назвати жодного прізвища, тому що не знаю, з ким пан Мамедов контактував, і хто йому це розповідав.

Але відсторонення Мамедова я не пов'язую з ситуацією з "Ізоляцією". В ОП взагалі мало що знали про цей брифінг і це було для них відкриттям. Там, скоріш за все, є якісь, як мені пояснили, професійні кадрові претензії. Єрмак мені щось намагався пояснити, але ж я не знаю деталі роботи Мамедова по Криму та інших кейсах. Тому його відсторонення точно не пов'язане з "Ізоляцією", але є претензії до нього, я так розумію, у Генпрокуратури.

Як давно триває розслідування по "Ізоляції"?

– В тому і справа, що коли я вийшов на свободу у грудні 2019 року, виявилось, що взагалі як таких справ окремо по "Ізоляції" та по її адміністрації немає. Тобто, я так зрозумів, що в СБУ є якась інформація стосовно адміністрації "Ізоляції", але вона засекречена і вони нічим не ділилися. 

МВС взяло цю справу до себе на початку 2020 року. Буквально за рік вони опитали усіх колишніх полонених, які вийшли з Ізоляції. Вони встановили усю адміністраціюзавдяки тому, що її більша частина - це колишні співробітники МВС і СБУ. Тобто поліцейські перевірили тих людей по своїх базах і виявилось, що ці люди колись працювали в органах, і тому можна було встановити не тільки їхні прізвища, а й навіть фотографії. 

Весь цей масив інформації є окремою справою, яку веде Міністерство внутрішніх справ, і вже мало передавати наступного місяця до суду після того, як ми збиралися вийти на брифінг і представити цих злочинців публічно.

Коли ви були у полоні, ви були саме в "Ізоляції, розкажіть трохи про неї...

– Так, я більшу частину полону, 28 місяців, провів в "Ізоляції". Це територія колишнього заводу ізоляційних матеріалів в місті Донецьк, яку в 2014 році захопили бойовики. До цього там завод уже не працював, там була потужна арт-платформа з такою самою назвою "Ізоляція". 

Захопивши цю територію, бойовики влаштували там військову базу, а адміністративні приміщення заводу переробили під камери для полонених. Також там є велика система ще радянських бомбосховищ, і їх переробили під підвали для катувань та утримання в'язнів. 

І те, що відбувається в Ізоляції – це повний спектр воєнних злочинів, які тільки можна собі уявити: і тортури, і зґвалтування, і приниження людської гідності, і вбивства полонених, і примушення їх до важкої фізичної праці. Якщо коротко, то так.

Чи маєте ви інформацію, скільки людей зараз утримується в "Ізоляції"?

– З "Ізоляції" зараз не маю жодної інформації. Остання, якою я володію, з весни 2020 року: на той час там було трішки більше ніж 50 людей. Що там відбувається зараз – невідомо.

Коли орієнтовно планується брифінг щодо злочинів в "Ізоляції"?

– Точну дату якраз сьогодні (6 липня, – ред.) мають призначити. Орієнтовно ми планували провести його на наступному тижні. Тому що взагалі усе уже готово – у нас є вся інформація, вже готові МВС, Генпрокуратура, ми навіть орендували приміщення та запросили журналістів. Тому тут питання суто технічне. 

За матеріалами: Depo.Донбас
Добавлено: 7-07-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх