Свято Петра і Павла: історія, традиції, чого не можна робити в цей день

12 липня святкують Петров день, свято апостолів Петра і Павла. День ангела Петра і Павла.

12 липня православна церква відзначає велике свято - день апостолів Петра і Павла. Народна назва Петров день або День Петра.

Апостоли Петро і Павло мають статус первоверховних - за свій внесок в розвиток християнства. Вважається, що Петро є фундаментом церкви, а Павло - засновником правил і носієм головних цінностей церкви.

Хто такий апостол Петро

До зустрічі з Ісусом Христом Симон був рибалкою, мав сім'ю - брата Андрія, який теж став апостолом і отримав ім'я "Первозванний", дружину і свекруха. Спаситель покликав його з собою і дав нове ім'я - Петро, ​​що перекладається як "камені, скеля". Набагато пізніше, перед Своїм Вознесінням, Господь скаже Петру:

"Ти - скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її".

Петро був одним з найяскравіших учнів Христа. Це йому Христос пропонував йти по воді. Це він тричі відрікся від свого Вчителя, але після того покаявся і все подальше життя спокутував свою провину, хоча Христос його пробачив.


Мав дар зцілення і навіть воскресіння з мертвих. Люди настільки його любили, що виносили хворих на вулиці, щоб тінь апостола Петра торкнулася їх і зцілила.

За свою проповідь в Римі, в 64 році, був замучений і повішений на хресті на Ватиканському пагорбі. Але за бажанням Петра, хрест перевернули догори ногами - апостол вважав, що не має права померти так, як Христос. Але навіть в цьому є символізм - своїми ногами апостол Петро вказує людям шлях до неба.

Зараз на цьому місці розташований Собор святого Петра у Ватикані, а самого апостола Петра вважають першим Папою Римським.

Дружина Петра до останньої хвилини була поруч з ним і теж померла в Римі.

Апостола Петро зображений з ключами від Раю, адже за переказами він зустрічає душі померлих біля воріт Раю.


У книзі Нового завіту є два розділи, автором яких є апостол Петро, ​​які так і називаються - Перше послання апостола Петра і Друге послання апостола Петра.

Хто такий апостол Павло

Савл ніколи не мав власної сім'ї, був вченим, книжники та фарисеї, який з особливим натхненням переслідував і намовляв на християн. Саме він був присутній на побиття камінням апостола Стефана - першого, хто загинув з апостолів через проповідь Христа.

Згодом Господь Сам прийшов до Савла і запитав: "Чому ти гониш Мене?", І від сяйва Господа Савл втратив зір. Три дня Савл плакав і молився, щоб Господь простив його. Бог простив Савла, повернув йому зір і дав нове ім'я - Павло. З тих пір апостол Павло став ревно проповідувати Євангеліє, розповідати про свою зустріч з Господом, втрату і повернення зору. За його палку проповідь тисячі людей стали християнами.


Апостол Павло теж, як і Петро, ​​зустрів свою смерть в Римі, в 67 році. Його катували як проповідника нової віри за наказом імператора Нерона. А на тому місці, де тричі вдарилася об землю його голова, почали бити струмочки. Зараз це місце називають "Три фонтани". А біля могили Павла через кілька століть побудований собор Святого апостола Павла в Римі.


Символічно зображається з мечем і книгою послань.

Йому належить велика частина діянь апостолів - Нового Завіту. Апостол Павло є автором 14 послань Нового Завіту.

Що робити в цей день

День Петра і Павла вже не є пісним, тому можна вживати будь-яку їжу.

В "день Петра" здавна за традицією в храм приходили з квітами та вінками, в яких вплетені маки.

Петрів піст закінчився, тому обмежень в їжі немає. У цей день не можна сваритися, ображати інших, вживати лайливих слів. Бажано провести день в спокої та молитві.

За матеріалами:  ТСН
Добавлено: 12-07-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх