Вознесіння Господнє: як святкувати і чому головний колір цього дня білий (Трансляція Божественної літургії)

Вознесіння - це великий двонадесяте свято, яке завжди припадає на 40 день після Великодня.

Сьогодні, 10 червня 2021 року православний світ святкує Вознесіння Господнє.

Це великий двонадесяте свято, яке щороку змінює дату в залежності від Великодня. Вознесіння завжди святкується на 40 день після Великодня.

У цей день головний колір в церквах - білий, в честь сяйва Господа, і символізує славу Божу.

Що означає свято Вознесіння

На свято Вознесіння Господнього церква згадує євангельську подію - зустріч Ісуса Христа з учнями через 40 днів після Великодня і Його дивовижне піднесення на небо.

В той день Учитель благословив учнів проповідувати Євангеліє по всьому світу. Але додав, що перед тим прийде Дух Утішитель (Святий Дух), що допоможе їм виконати цю проповідь. Що учні не повинні йти з Єрусалиму, поки не дочекаються Духа Святого (що сталося на свято Трійці).

Після бесіди з учнями Ісус піднявся на небо, і хмари віднесли його в обитель Отця Небесного. Зазначено, що Христос вознісся на Небо, благословляючи учнів. Церква трактує це як вічне і постійне благословення людей Господом.


Далі написано, що Христос сів праворуч Бога Отця. Це означає, що Батько з тих пір поділяє Свою владу зі своїм Сином. Що Христос став головним посередником всього людства. Господь дивиться на людство тільки через Свого Сина.

Учні дуже сумували, що Учитель покинув їх, але дивовижне Вознесіння Господнє змінило їх настрій надією і радістю. У піднесеному настрої апостоли вернулися в Єрусалим, очікуючи Духа Святого, якого заповідав Ісус Христос.

Де відбулося Вознесіння Господнє

Про Вознесіння розповіли апостол Лука і апостол Марк в своїх Євангеліях.

Вознесіння Господнє сталося на Оливній горі. Зараз там працює православний храм - каплицю Вознесіння.

Каплиця є місцем всесвітнього паломництва християн.

У каплиці Вознесіння є цікава реліквія - стопа Спасителя, яку паломники називають "стопою Христа". Це відбиток стопи, який за переказами залишився після вознесіння Ісуса Христа на небо.

За історичними даними стопи було дві, але в 12 столітті мусульмани відсікли одну стопу і перенесли її в мечеть Ель-Акса, де вона існує до цих пір. Торкнутися стопи Спасителя вважається великим благословенням.


Що треба робити на Вознесіння

Вознесіння - свято радості від того, що у всіх людей є заступник перед Господом, який пробачив і виправдав кожної людини своєю кров'ю на Голгофі.

За часів Старого Завіту пророки говорили про те, що Господь шукав когось із людей, хто заступиться, стане в проломі за людство. Тоді такої людини не знайшлося. Щоб не залишати людство без допомоги, Бог-Отець і посилає на землю Свого Сина, який народжується людиною і стає тим самим ходитиме за людей перед Богом.

З моменту Вознесіння Господь-Батько дивиться на людство через рани Ісуса Христа.

Тому в цей день треба особливо радіти тому, що у людей є свій заступник перед Богом.

На Вознесіння Господнє бажано прийти в храм вранці на літургію, при бажанні - сповідатися і причаститися.

У цей день небажано починати нових справ, а треба більше згадувати про євангельські події і молитися.


За матеріалами: ТСН
Добавлено: 10-06-2021, 09:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх