Рада прийняла закон про перезапуск ВККС: які внесено зміни

Парламент повторно проголосував за законопроект, який Президент раніше ветував і повернув у Раду зі своїми правками

Рада прийняла закон про реформу ВККС.

Народні депутати у вівторок, 13 липня, прийняли президентський законопроект №3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Документ прийняли із пропозиціями глави держави.

За відповідний документ проголосували 305 нардепів.

Член комітету з питань правової політики Роман Бабій уточнив, що Президент надав до законопроекту шість пропозицій.

У законі передбачили, що тепер ВККСУ може почати роботу, якщо в її склад призначено як мінімум 11 членів з 16 (так було в проголосованій редакції), але не менш як шість із них мають бути з числа суддів чи суддів у відставці.

Водночас із тексту документа виключили можливість конкурсної комісії і її членів залучати до роботи КК експертів і фахівців. Прибрали також положення про право їх доступу до всіх документів і інформації, яку надають кандидати. Але на запит члена комісії до її роботи можуть залучати помічників і перекладачів.

Також внесено зміни в положення про виконання повноважень головою Вищої ради правосуддя в процедурах формування конкурсної комісії - надсилання звернень суб'єктам формування, підписання рішення про формування першого складу. Такі повноваження надали не тільки голові ВРП, а й виконувачу його обов'язків (у разі відсутності голови, як є станом на зараз).

Водночас із документа виключили положення про паритетність представників Ради суддів і міжнародних експертів при прийнятті конкурсною комісією рішення (так звана "формула 2 + 2").

Нагадаємо, раніше Зеленський ветував закон про реформу ВККС. Він пояснив вето протиріччями в поправках, а також подав свої пропозиції до документа.

Перед цим, 29 червня, Рада прийняла законопроект №3711-Д, який передбачає зміни до закону Про судоустрій і статус суддів, згідно з яким планують здійснити перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів при вирішальній ролі міжнародних експертів.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 13-07-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх