В Україні заборонять ряд популярних сайтів, що сталося

В Україні мають намір заборонити ряд популярних онлайн-медіасервісів з РФ. Раніше, міністр культури і інформаційної політики неодноразово заявляв, що антиукраїнським наративів в Україні не місце.

Чому заборонять сервіси заборонять і що потрібно знати дніпрянам, - розповість Дніпровська Панорама.

Серед причин заборони, в Міністерстві назвали пропаганду товарів і контенту, заборонених до розповсюдження в Україні. Раніше в заявах глави Мінкульту вже фігурував відомий в Україні сайт ivi.ru.

"Антиукраїнським тез, книгам, наративів - не місце в Україні. МКІП робитиме все можливе, щоб протистояти інформаційним загрозам. Наступний крок - російські ОТТ-платформи", - заявив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За різними оцінками, іноземні платформи: Netflix, Apple TV, Amazon Prime, ivi.ru, Okko.ru, Premier.ru контролюють близько 20% українського ринку.

За словами гендиректора Sweet.tv Олександра Резунова, в Україні не існує повноцінного механізму блокування. У теорії, можна блокувати можливість оплати підписок на такі сервіси через платіжні сервіси, проте закрити доступ до сайту через територію України - складно. Таку блокування в два кліка можна обійти за допомогою VPN. Що стосується фірмових додатків, кіносервісу можуть повторити досвід того ж таки ВКонтакте. Зокрема, - вбудувати VPN в свій продукт.


Резунов зазначив, - переважна більшість іноземних сервісів, не мають технічної можливості відповідати закону "про функціонування української мови". Зокрема, - приховати контент на іноземних мовах. Крім того, іноземні платформи не платять ПДВ з вартості своїх послуг.

У свою чергу, медіа експерти підкреслюють, - навіть заборона не перешкодить російським платформам продавати свої послуги в обхід "мовного закону". Так, придбати послуги буде складніше, проте цілком реально.

А ось великим закордонним сервісів, на зразок Netflix, Apple TV, Disney + доведеться адаптувати свій контент відповідно до українського законодавства.

Відзначимо, за підсумками 2021 року онлайн-кінотеатр ivi.ru посідав друге місце серед найбільших онлайн-кінотеатрів у РФ. Серед основних інвесторів ivi - підконтрольний уряду РФ банк ВТБ. Цікаво, що на наступний же день після заяви Ткаченко, сервіс ivi.ru запропонував українцям місяць безкоштовної підписки.

За матеріалами: ДП
Добавлено: 2-08-2021, 12:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх