21 з 28 призначених Зеленським суддів - недоброчесні?

Про це пише у фейсбуці координатор Громадської ради доброчесності, голова правління DEJURE, юрист Михайло Жернаков, інформує Цензор.НЕТ.
«Ми вже писали раніше, що з 28 суддів, яких з подачі корумпованої ВРП призначив довічно Зеленський, двоє є суддями Майдану. Але всього недоброчесних суддів, які мають негативний висновок ГРД, серед них — 21 (двадцять один), або рівно ТРИ ЧВЕРТІ», — написав він.

Жернаков твердить, що ці судді:

  • не декларували майно — машини, квартири, нежитлові приміщення;
  • не могли пояснити походження або свідомо занижували вартість свого майна;
  • неодноразово відвідували окуповані території;
  • брехали в деклараціях доброчесності.


«Всі вони тепер призначені довічно і судитимуть (так у автора. — Ред.) усіх нас іще десятки років. Ось таке „оновлення“ в нас судової системи», — підсумував він.



В Офісі президента вказують, що висновки ВРП були зроблені за результатами розгляду рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) про відповідність кандидатів за підсумками кваліфікаційного оцінювання.

Там також зазначили, що сам факт призначення суддів не дає їм абсолютного імунітету чи індульгенції від притягнення до відповідальності.

"У разі наявності конкретних фактів порушень закону тими чи іншими особами кожен має право звернутися до відповідного органу для здійснення перевірки та реагування", — йдеться в заяві ОП.

Закон "Про судоустрій і статус суддів" передбачає, що суддя може отримати посаду, навіть якщо має негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Але для цього рішення ради мають подолати не менше, ніж 11 голосами членів ВККС.

Степан Берко, менеджер з адвокації "Фундації DEJURE", наполягає, що більшість суддів із негативними висновками фактично не пройшли кваліфікаційне оцінювання, бо ВККС не розглянула і не скасувала ці висновки.

В організації вважають, що Зеленський мав би утриматися від будь-яких призначень суддів за рекомендацією ВРП, поки не завершиться перевірка на доброчесність самого складу ВРП та формування нової ВККС.

За матерыалами: Рубрика
Добавлено: 4-12-2021, 14:23
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх