Відсьогодні одноразові пластикові пакети в магазинах під забороною

З 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Так, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

«Мета такого рішення — запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже у довкіллі», — йдеться в повідомленні.

В чому полягають обмеження:

  • більш грубі пакети (що краще піддаються переробці) стануть платними з 10-го грудня і коштуватимуть від 2 до 3 гривень за штуку, а з початку 2023-го року будуть заборонені;
  • можна буде вільно використовувати біорозкладні пакети, виготовлені за відповідними європейськими стандартами і з відповідним маркуванням.
  • Безкоштовно розповсюджувати пакети можна буде лише тоді, коли ті відповідатимуть певним вимогам — ширина до 225 міліметрів (без бокових складок), довжиною не більше 450 міліметрів (з урахуванням ручок). Призначені вони будуть для пакування і транспортування свіжої риби, м'яса, льоду й сипучих продуктів. Тобто це буде первинна упаковка.


Якщо ви хочете зробити свій внесок у захист природи від того ж пластику, буде достатньо почати з кількох корисних звичок:

  • замінити пластикові пакети тканинними торбинками;
  • перемістити продукти, які тримаєте в пакетах, у багаторазові пластикові контейнери;
  • почати сортувати відходи і здавати пластик на переробку;
  • купуючи каву з собою, просити зробити її у вашу екочашку, а у закладах відмовлятися від пластикових трубочок.


Продавці, як і автори законопроекту вважають, що це підштовхне до того, що люди менше користуватимуться одноразовими пакетами та перейдуть на багаторазові упаковки. Приготуйтеся до цього та краще захопіть з дому авоськи, еко-пакети та контейнери.

Відповідно до закону, торговельні мережі певний час можуть роздавати надтонкі пластикові пакети ще рік. Використовувати їх можна для пакування м'яса, риби та сипких продуктів.

Зазначається, що насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чеку. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо

За матеріалами: Рубрика.
Добавлено: 10-12-2021, 11:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх