В Україні 26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Паноптикон розповідає, що відбувалося 10-ліття тому в Криму.

У ніч з 26 на 27 лютого 2014 у Крим вторглися озброєні люди в масках без розпізнавальних знаків. Вони виявилися російськими військовими, що спочатку заперечувалося президентом рф. Про це повідомляв «Голос Криму» 10 років тому.

Люди в масках захопили й блокували Верховну Раду Криму та Раду Міністрів Криму, адміністративні будівлі, аеропорти у Сімферополі та Севастополі, установи зв’язку, засоби масової інформації.

На їхню вимогу до Парламенту Криму прийшла частина депутатів, які проголосували за проведення референдуму про розширення автономії Криму 25 травня 2014 — у день президентських виборів в Україні.

«Суд над учасниками мирної акції у Сімферополі 26 лютого 2014 року — цинічний виклик міжнародному праву і міжнародній спільноті», – голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Ще в лютому 2014 року Меджліс ухвалив рішення про бойкот референдуму. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз пояснював, що за даними, які має Меджліс, з понад 25 000 кримських татар, що тут проживають – прийшли одиниці і додав:
«Ми одностайні в своїй думці – батьківщині загрожує небезпека. Це почуття у кожного в серці – і у тих, хто пережив депортацію, і в дітей, що лягають спати. Завтра ми прокинемося і далі будемо боротися за свої права. А характер боротьби буде залежати від проблеми. Але ми, кримські татари – громадяни України».

Фото: Кадр з акції протистояння в Криму 2014 року з кліпу пісні Lely45 «Сімферополь / Акмесджит»
кримські татари, окупація, Крим
Добавлено: 27-02-2024, 10:26
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх