Кравчук змінив свою думку щодо подачі води в Крим і не відкидає імовірності атак Росії з півдня (ВІДЕО)

За ситуацію з водою в Криму, відповідно міжнародного права, несе відповідальність окупант, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода перший президент України Леонід Кравчук. Раніше він допускав можливість подачі води на півострів з боку України

Перший президент України допускає, що питання води у Криму буде загострюватися і надалі

«Зараз я бачу, що Крим хочуть перетворити на військову базу і вже введений Крим в систему Російської Федерації, став одним з округів, то тепер за все несе відповідальність Росія. І Україна просто так поставляти воду в Крим не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде – громадянам на полив, чи військовим заводам, чи ще комусь. За все несе відповідальність Росія», – сказав Кравчук.

Перший президент також допускає, що питання води у Криму буде загострюватися і надалі, та не виключає, що Росія робитиме спроби отримання води з материкової України шляхом атак.


«Я думаю, що питання води для Криму буде загострюватися, я думаю, що це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти до України. Херсон, Маріуполь – цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою. Оце буде одна з причин більших атак чи більших агресивних кроків Росії. Це можливо. Але примусити у такий спосіб Україну постачати воду - нічого не вийде», – заявив Кравчук.

Раніше голова делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, Леонід Кравчук стверджував, що воду в анексований Крим «можна дати в разі гуманітарної катастрофи».

Окупація та анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

За матеріалами: Радіо Свободи

Добавлено: 18-03-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх