Нідерланди передали Україні незаконно вивезені археологічні об'єкти

Директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах вісім наконечників списів та стріл з різних археологічних культур, які незаконно вивезли з України тогоріч. Вони датуються періодом від давньоримських часів до Середньовіччя. Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Нідерландські митники перехопили предмети української культурної спадщини у березні 2023 року. Інспекція інформації та спадщини працювала з експертами з Національного музею старожитностей у Лейдені, щоб дослідити походження цих об’єктів. Слідство встановило, що вони, ймовірно, були незаконно вивезені з іншої країни, як повідомили на сайті МКІП.

«Міжнародна рада музеїв у 2022 році склала Червоний список із категоріями вразливих об’єктів. Перелік має на меті сприяти більшій обізнаності про українську спадщину, її розпізнаванню та ідентифікації об’єктів, які піддаються високому ризику незаконних розкопок, пограбування та незаконного експорту. Втрата культурних цінностей завдає шкоди знанням України та інформації про її історію та самобутність».
культура, старожитності, історія
Добавлено: 22-03-2024, 04:36
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх