В Українському інституті національної пам'яті згадки Булгакова визнали пропагандою росії

Український інститут національної пам'яті визнав використання імені Михайла Булгакова у назвах вулиць та пам’ятники на честь письменника пропагандою імперської політики росії. Про це повідомили на сайті УІНП.

У своєму висновку експерти Українського інституту національної пам’яті спираються на закон «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні та інші об’єкти, пов’язані з Михайлом Булгаковим, слід розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії, а подальше перебування в публічному просторі встановлених на честь письменника пам’ятників — як пропаганду такої політики. Про це йдеться в експертному висновку, який опублікував Український інститут національної пам’яті (УІНП).

У коментарі до висновку експерти УІНП зазначають, що російський та радянський письменник Михайло Булгаков був «затятим українофобом» та «імперцем за світоглядом».

«Нав’язливо декларована ним зневага до України закорінена в тому, що його родину прислали до Києва з Орловської губернії для колоніальної діяльності. Батько, російський богослов, викладач Київської духовної академії, був цензором, займався утисками української культури. Свідому стратегію блокування права української нації на окремий від Росії шлях продовжив і його син», — ідеться в тексті експертного висновку на сайті УІНП.

Посилаючись зокрема на норми закону «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», експерти дійшли висновку, що подальше перебування в публічному просторі об’єктів, пов’язаних з Булгаковим, є незаконним.

Фото: Ілюстративне
історія, імперіалізм, росіяни, окупанти
Добавлено: 5-04-2024, 23:04
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх