В Україні створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців

Міністерство оборони України спільно з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган фактично передбачає створення посади військового омбудсмена. Про це заявили в Міноборони.

Як повідомляють, новостворене управління відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок і розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей. Це орган буде безпосередньо підпорядковуватися Міноборони.

Основні порушення, які перевірятимуть у Центральному управлінні захисту прав військовослужбовців, включають:
▪︎забезпечення військовослужбовців;
▪︎право на відпустку;
▪︎недопущення зловживання правами командирів;
▪︎ненадання/недостатнє надання медичної допомоги;
▪︎соціальні гарантії;
▪︎порушення гендерної рівності.

Міністр оборони Рустем Умєров зазначив що управління матиме гарячу лінію, інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав, а також сили та засоби швидкого реагування на такі сигнали.

«Якщо проведена за моїм наказом перевірка встановить склад злочину щодо порушення прав військовослужбовців, відповідне звернення буде негайно спрямовуватись до правоохоронців. Воїни мають і будуть відчувати, що їхня гідність є для МОУ найвищою цінністю. І міністерство не дозволить нікому зневажати права військових», — зазначив Умєров.

Як повідомляють в оборонному відомстві, під час роботи над створенням такого проєкту враховували досвід країн, де інститут військового омбудсмена вже довів свою ефективність, зокрема Швеції, Норвегії, Німеччини та інших держав.

Фото: Міністр оборони України Рустем Умєров та уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець | Міністерство оборони України
військові, права людини, Україна, ЗСУ
Добавлено: 7-04-2024, 23:54
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх