За чверть 2024 року в Україні виконали 131 трансплантацію органів

За перші три місяці року в Україні виконали 131 трансплантацію органів, 39 з них — у Львові. Про це повідомляє Перше медичне обʼєднання Львова.

Найбільшу кількість трансплантацій зробили у Львові. Друге місце посідає Національний науковий центр хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова — 23 операції з пересадки органів. І замикає трійку лідерів Інститут серця МОЗ України, де за І квартал зробили вже 15 трансплантацій.

Медики відзначають, що сьогодні 67% від усіх трансплантацій — це посмертне донорство. І з кожним роком усе більше українців готові жертвувати органи своїх померлих рідних задля порятунку інших людей. Решта 33% — це родинні пересадки органів.

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності відповідний закон. Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини. Крім того, у застосунку «Дія» зʼявиться розділ, де можна буде залишити заяву про згоду стати донором після смерті. За 2021 рік в лікарнях України медики провели 234 трансплантації — це більше, ніж за весь час незалежності країни

Наразі в національному листі очікування на трансплантацію перебуває 3 013 пацієнтів. Більшість з них потребують пересадки нирки — 1 961 людина, печінки — 477, серця — 455.

Фото: Український центр трансплант-координації
здоров'я, Україна, медицина
Добавлено: 9-04-2024, 23:57
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх