Нейрохірурги успішно видалили уламок міни з головного мозку 9-річного хлопчика

Лікарі Першого медичного об'єднання Львова змогли успішно видалити уламок міни довжиною 8 міліметрів з головного мозку 9-річного хлопчика. Михайлик Воловиков з Херсона отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста. Про це розповіли у Дитячій лікарні Святого Миколая у Львові.

Довідка:
Михайлика поранили напередодні Нового року — 31 грудня. Коли почалася атака, хлопчик разом із другом саме обідав у кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. Його 11-річний друг загинув на місці.

Першу хірургічну допомогу хлопцю надавали херсонські лікарі, а миколаївські — виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини надто глибоко заліг, тож лікарі залишили його. Згодом у хлопчика почалися судомні напади. Однією з імовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки Михайлика вирішили не чекати ще гірших ускладнень і почали шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію.

Уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла. Потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см у мозку та ще й у дуже вузькій зоні. 

Лікарі змогли безпечно дістатися ділянки, де заліг уламок, під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу. Під час операції дістали уламок, а й закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Через кілька днів після операції хлопчик опритомнів.

«Ось тепер уже можна говорити про успішність втручання: рухові функції не погіршилися. Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини», — йдеться в повідомленні.

Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая
медицина, діти, війна, поранення
Добавлено: 9-05-2024, 21:42
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх