Безпрецедентний збій: Наслідки перекриття судном Суецького каналу

Судно розміром з хмарочос перекрило найважливішу транспортну артерію для проходу танкерів з арабської нафтою в Європу і США.

Ever Given заблокував Суецький канал

Гігантський контейнеровоз Ever Given сів на мілину в самій вузькій частині Суецького каналу і повністю заблокував один з найжвавіших водних шляхів світу. Близько 150 судів не можуть продовжити рух.

Це стало причиною затримки поставок енергоносіїв і зростання нафтових котирувань. На повне відновлення руху може піти кілька днів. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Транспортний колапс планетарного масштабу

23 березня контейнеровоз Евер Гівен (Ever Given), що належить компанії Evergreen Marine, сів на мілину, проходячи через Суецький канал - один з найважливіших торгових шляхів в світі, що сполучає Червоне і Середземне моря.

Судно, яке прямувало з Китаю в Нідерланди під прапором Панами, має довжину 400 метрів (це приблизно як довжина чотирьох футбольних полів), ширину 59 метрів і може перевозити понад 20 тисяч вантажних контейнерів. Це робить його одним з найбільших контейнеровозів в світі.

Що стало причиною інциденту, поки невідомо. За однією версією, винен сильний вітер, через який корпус контейнеровоза відхилився від курсу і сів на мілину. За іншою - погана видимість через пилову бурю, яка обрушилася на Єгипет напередодні.


Є й третя версія: на кораблі сталося відключення електроенергії, він не впорався з керуванням і в результаті став поперек каналу.

Зараз на місці НП працюють вісім буксирів і кілька одиниць наземної техніки, яка намагається його відкопати, але розблокувати канал поки не виходить: на даний момент гігантське судно вдалося лише частково зняти з мілини.

Завдання ускладнюється ще й тим, що на борту Ever Given знаходяться понад 20 тисяч великовагових контейнерів.

Спеціалізованої техніки, щоб розвантажити в пустелі одне з найбільших в своєму класі вантажних суден, не існує, пише мережеве видання про логістику і перевезеннях Vgudok. Щоб вивезти все контейнери, знадобилося б 140 поїздів.


Поки адміністрація каналу змушена була відкрити його старі ділянки, щоб розвантажити пробку, що утворилася по обидва боки коридору.

Судна і раніше сідали на мілину в Суецькому каналі, але випадок з Ever Given - унікальний. Вперше на мілину сіло судно таких розмірів, створивши безпрецедентний збій в ритмічності судноплавства.

В останній раз подібний інцидент в Суецькому каналі стався в 2017 році, коли з-за технічних несправностей на мілину сів японський контейнеровоз. Тоді єгиптянам вдалося відновити судноплавство в протоці всього за кілька годин.

За даними Міненерго США, Суецький канал довжиною 190 кілометрів і шириною 205 метрів в останні роки набув важливу роль в якості маршруту для транзиту нафти з Близького Сходу до Європи та Америки - щодня через нього проходить близько 600 тисяч барелів нафти.

Назад по каналу йдуть мазут і нафта. Шлях танкера з близькосхідної нафтою до італійських нафтопереробних заводів зазвичай займає близько 14 днів.

На маршрут через Суецький канал доводиться десять відсотків морських перевезень нафти у світі і вісім відсотків зрідженого природного газу. Але по Суецькому каналу поставляються не тільки енергетичні товари.

Близько третини проходять по каналу суден є контейнеровозами, повідомляє Управління Суецького каналу. Дохід у вигляді плати за використання каналу приносить Єгипту приблизно шість мільярдів в рік.

Платежі самих судів сильно залежать від типу, маршруту, завантаження і так далі, але, наприклад, за даними The Loadstar, транзит контейнеровоза масштабу Ever Given через Суецький канал обійдеться в 700 тисяч доларів.


Судно перекрило Суецький канал / AP

У 2020 році через Суецький канал пройшли майже 19 тисяч суден, або в середньому понад 50 суден за день. Тривале блокування каналу привела до затягування термінів доставки вантажів, до додаткових транспортних витрат і нестачі вільних контейнерів і контейнеровозів, вважають експерти.

Першою на транспортний колапс мало не планетарного масштабу відреагувала нафту. Травневі ф'ючерси Brent після новин про блокування Суецького каналу підскочили на два долари.

Ціна травневого ф'ючерсу Brent за добу зросла на 5,13 відсотка і досягла 63,91 долара за барель. Вартість травневого ф'ючерсу техаської WTI за 24 години піднялася на 5,14 відсотка, до 60,73 долара за барель.

При цьому напередодні ціна Brent впала приблизно на шість відсотків з-за побоювань того, що попит на паливо в найближчим часом може виявитися слабшим, ніж очікувалося, а також на тлі відновлення карантинних обмежень в ряді країн, у тому числі Німеччини і Франції.

Покупці в Європі і США тепер можуть переключитися c близькосхідної нафти на нафту з інших регіонів, включаючи Мексиканську затоку, Північне море, Росію та Західну Африку, пише Bloomberg з посиланням на суднових брокерів.

В результаті може підвищитися попит на нафту марки Mars Blend, Urals і навіть нафту з Азії і російського Далекого Сходу.

Однак експерти відзначають, що ситуація із застряглим контейнеровозом - це "хороший короткостроковий фактор" для зростання цін, але довго цей ефект не триватиме.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 25-03-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх