Помер аферист сторіччя - творець найбільшої фінансової піраміди у світі

Засуджений на 150 років ув'язнення махінатор Бернард Мейдофф помер у в'язниці в США, вважається, що він створив найбільшу у світі фінансову піраміду.

Бернард Мейдофф - американський фінансист, який був звинувачений у створенні найбільшої у світі фінансової піраміди. Збиток від афери Мейдоффа оцінюється в суму від 50 до 65 млрд доларів, її жертвами стали три тисячі осіб.

Навесні 2010 року Мейдофф визнав себе винним у шахрайстві й відмиванні грошей, а влітку отримав 150 років позбавлення волі - і з тих пір знаходився у федеральній в'язниці в штаті Північна Кароліна.

14 квітня 2021 року Мейдофф помер у в'язниці "з природних причин" на 83-му році життя.

Гарна репутація

Фірма Бернарда Мейдоффа розпочала свою роботу в 1960 році. Він вирізнявся дуже хорошою репутацією, керував інвестиційною компанією Fairfield Sentry, з якою співпрацювали багато організацій і великі фірми.

Вважається, що шахрайством він почав займатися в 1970-х роках, коли почав обіцяти інвесторам до 46% річних від гри на фондовому ринку, а в реальності він розплачувався зі старими клієнтами тими фінансовими надходженнями, які приходили від нових клієнтів.

"Ми думали, що він Бог. Ми довіряли всьому, що він робив", - сказав у 2009 році лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель, фонд якого втратив через афери Мейдоффа 15,2 млн доларів.

У суді Мейдофф сказав, що коли починав свою фінансову піраміду, то сподівався, що вона проіснує обмежений час.

"Не можу передати словами, як я шкодую про скоєне, - сказав Мейдофф у суді, визнаючи провину. - Я усвідомлював, що мій арешт і цей день неминуче настануть".

Всього у 2008 році в розпорядженні Madoff Investment Securities було 17 мільярдів доларів. Припливу нових клієнтів не заважали побоювання деяких експертів, які вказували на нульову волатильність фірми Мейдоффа, але перевірки Комісії з цінних паперів і бірж і аудиторів не виявляли значних порушень у діяльності компанії. Фірма вважалася одним із провідних маркет-мейкерів фондового ринку.

Вважається, що афера Мейдоффа залишалася так довго невикритою, тому що наприкінці кожного кварталу він продавав майже всі свої акції на суму 11 мільярдів доларів. На наступний день він повертав усе назад. Але фахівці відкидають таку теорію, тому що інакше б на фондовому ринку були помітні коливання.

Здали сини

10 грудня 2008 року Мейдофф, як стверджують, сказав своїм синам, Ендрю і Марку, що його бізнес - "невичерпна велика брехня" за схемою фінансової піраміди. Сини передали цю інформацію владі. На наступний день Федеральне бюро розслідувань заарештувало Мейдоффа, ще через п'ять днів його рахунки були заморожені.

Виявилося, що Madoff Securities не займався інвестиціями довірених йому коштів щонайменше протягом останніх 13 років. Під впливом загострення світової фінансової кризи в листопаді - грудні 2008 року кілька великих інвесторів звернулися до Мейдоффа з проханням повернути вкладені кошти або інше майно на загальну суму в 7 млрд доларів, але фінансисту нічим було платити - піраміда луснула.

Наслідки

У результаті краху фінансової піраміди постраждали великі й середні банки, фінансово-інвестиційні компанії, страхові і благодійні фонди США, Франції, Італії, Іспанії, Нідерландів і Швейцарії.

10 лютого 2009 року 65-річний Вільям Фокстон, відставний військовослужбовець британської армії, кавалер ордена Британської імперії, застрелився в парку в Саутгемптоні, Англія, втративши всі заощадження своєї сім'ї. Він вклав гроші в Herald USA Fund і Herald Luxembourg Fund, фонди-донори для компанії Мейдоффа.

Старшого сина Мейдоффа, Марка Мейдоффа, знайшли мертвим 11 грудня 2010 року, через два роки після того, як він здав свого батька поліції. Він був знайдений повішеним на собачому повідку у своїй квартирі. Після того як вибухнув скандал, Марк безуспішно шукав роботу на Волл-стріт і, як повідомлялося, перебував у пригніченому стані через можливі звинувачення у вчиненні кримінального правопорушення.

Чарльз Мерфі, керівник хедж-фонду Fairfield Greenwich Group, який інвестував у Мейдоффа більше 7 млрд доларів, зокрема майже 50 млн доларів свого особистого статку, вистрибнув з 24-го поверху готелю Sofitel New York Hotel 27 березня 2017 року.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 15-04-2021, 12:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх