Другий за рік переворот. Чим незадоволена хунта Малі

Президент і прем'єр-міністр країни під тиском глави хунти подали у відставку незабаром після формування нового уряду.

Гоито (зліва) і Ндао (в центрі)

Радбез ООН збирається 26 травня на позачергову зустріч, щоб обговорити ситуацію в Малі, де напередодні група військових захопила владу, не согласівшіст з рішенням тимчасового президента країни Ба Ндао і глави перехідного уряду Моктар Уана щодо персонального складу Кабміну. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Військовим Малі не сподобався склад уряду

Ввечері 24 травня малійські військові заарештували тимчасового президента країни Ба Ндао, прем'єра Моктар Уана і міністра оборони генерала Сулеймана Дукур. Всіх трьох доставили на армійську базу Каті в 15 кілометрах від столиці країни Бамако.

При цьому віце-президент країни Ассімі Гоито зазначив, що політики не арештовані, а тільки доставлені під конвоєм "для переговорних консультацій". Правда він тоді ж і сказав, що займати свої посади вони більше не будуть.

До вечора 26 травня стало відомо, що затримані пішли у відставку. Про це повідомив радник Гоито Бубу Сіссе. "Ведуться переговори про їх звільнення і формування нового уряду", - додав Сіссе.

Місія ООН в Малі зажадала "негайного і беззастережного" звільнення президента і міністрів. Представники організації заявили, що путчисти повинні понести відповідальність за свої дії.

Поточний розвиток подій погіршує важку обстановку в регіоні, оскільки угруповання бойовиків, пов'язані з Аль-Каїдою і "Ісламським державою, контролюють великі території на півночі країни, відзначили в ООН.

Держдеп США також закликав до "беззастережного звільнення тих, хто в даний час знаходиться під вартою".

Путч стався через дев'ять місяців після військового перевороту, повалив попереднього президента Малі Ібрагіма Бубакара Кейт. Політики були заарештовані відразу після повернення тимчасового президента з економічного саміту в Парижі.

Новий переворот стався за колишнім сценарієм. Люди Гоито, як і в серпні минулого року, вивезли чинного президента на базу Каті, де той під тиском оголосив про свою відставку, а також про розпуск уряду і парламенту.

Колишня французька колонія Малі - одне з найбільших за розмірами і найбідніших держав Африки. Країна не має виходу до моря, значну частину її території займає пустеля Сахара. Населення сповідує іслам.

Після здобуття незалежності в 1960 році країна 23 роки керувалася військовими. Перші вибори пройшли в 1992 році.

Скориставшись нестабільністю після чергового перевороту в 2012 році, кочівники-туареги, які виступали під гаслами радикального ісламу, захопили північ країни з містом Конна.

Французькі війська повернули територію під контроль центральної влади, які в 2015 році за посередництва ООН уклали з туарегами мирну угоду, але окремі сутички тривають досі.

У 2020 році військовий переворот був здійснений на тлі не припиняються кілька місяців багатотисячних демонстрацій протесту проти корупції та економічної розрухи, а також особисто проти президента, правління якого пройшло під знаком боротьби з ісламістськими угрупованнями, зміцнили свій вплив в центральних районах Малі.

Протестні демонстрації в 2020 році переросли в насильство і військові вирішили взяти ситуацію під свій контроль. Тоді вони пообіцяли, що після стабілізації в країні передадуть владу цивільним властям.

Військові сформували перехідну цивільну адміністрацію на чолі з Ба Ндао і заявили, що проведуть вибори через 18 місяців.

У вересні під тиском міжнародної спільноти військові провели переговори з політичними лідерами країни, була сформована дорожня карта перехідного періоду, який був розрахований на 18 місяців - до нових президентських і парламентських виборів, призначених на лютий 2022 року.

Тоді ж сформована військовими колегія вибірників затвердила колишнього міністра оборони і полковника у відставці Ба Ндао тимчасовим президентом Малі, а Ассімі Гоито - віце-президентом. Незабаром Ндао призначив прем'єром Моктар Уана, який раніше займав пост міністра закордонних справ.

На кінець жовтня запланували референдум по конституції і було враження стабілізації політичної ситуації в Малі. Однак останнім часом серед опозиції наростало невдоволення діями уряду. На їхню думку, влада надто зволікали з реформами.

На початку травня влада і опозиція домовилися про формування більш інклюзивної Кабміну і в середині місяця уряд пішов у відставку.


Малі після перевороту 25 травня 2021 года / EPA

Нове було доручено сформувати того ж Моктар Уану, але новий склад не влаштував військових і вже через кілька годин сталися затримання політичної верхівки Малі.

Два ключових армійських офіцера, які брали участь в минулому військовий переворот, втратили посади: замість полковника Модібо Коне міністром безпеки став генерал Мамаду Ламін Балло, а заарештований міністр оборони генерал Сулейман Дукур зайняв місце полковника Садіо Камара.

І Коне і Камара є близькими сподвижниками 38-річного Ассімі Гоито, який під час серпневого путчу возглавял хунту, яка називається Національним комітетом порятунку народу.

В результаті для збереження свого впливу команда Гоито зробила вже другий військовий переворот за рік. Офіційною причиною Гоито назвав "порушення ними прийнятої в минулому серпні перехідною хартії, яка тимчасово замінила конституцію".

"При призначенні міністрів до складу нового уряду президент і прем'єр порушили найважливіше положення перехідної хартії, не погодивши складу силового блоку з віце-президентом. У результаті були зроблені кроки з метою захисту основного документа перехідного періоду", - заявив він.

Міжнародне співтовариство виступило з різкою реакцією. Місія ООН, Африканський союз, Економічне співтовариство країн Західної Африки, Євросоюз і США засудили подію, заявивши, що головні політики Малі повинні бути звільнені без будь-яких попередніх умов.

Влада Франції повідомили, що розглядають можливість введення адресних санкцій проти організаторів державного перевороту в Малі.

"Ми готові в найближчі години ввести точкові санкції проти основних організаторів перевороту", - сказав президент Франції Емманюель Макрон на прес-конференції за підсумками саміту ЄС 25 травня.

Макрон підкреслив, що європейські лідери "рішуче засуджують арешт президента Малі і прем'єр-міністра". "Це державний переворот, який є неприйнятним", - заявив президент Франції.

За матеріалами: КореспонденТ.net
Добавлено: 28-05-2021, 08:25
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх