У Білорусі прихильники Тихановського засуджені до кількох років колонії

Суд Жовтневого району Гродно виніс вироки у справі про пікети, що проходили роком раніше і з якими пов’язане затримання блогера Сергія Тихановського.

Про це повідомляє “Радые Свобода”.

Координатор ініціативної групи Світлани Тихановської Дмитро Фурманов, волонтер групи Володимир Книга та член групи Євген Роздрібенко визнані винними в “організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок”. Двоє останніх також визнані винними в “насильстві щодо співробітників органів внутрішніх справ”.

Повідомляється, що Дмитро Фурманов засуджений до 2 років колонії, Євген Роздрібенко – до 3,5 років колонії і Володимир Книга – до 4 років колонії суворого режиму. Вирок поки не набрав чинності і може бути оскаржений в установленому порядку.

Всі троє брали участь в одиночних протестах 29 травня минулого року в Гродно. Активістів, які збирали підписи на підтримку кандидата в президенти Тихановського, звинуватили в організації та підготовці неузгоджених масових заходів, а також у насильстві проти правоохоронців. Потерпілими були визнані двоє гродненських дільничних – Володимир Козловський і Олександр Хваленя, а також командири групи Гродненського ОМОНу Віктор Будник і Дмитро Рахунок.

Нагадаємо, що 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни – Вільнюс, який здійснив екстрену посадку через повідомлення про вибуховий пристрій на борту. Після затримання Протасевича до редакції Nexta почали надходити погрози.

Як відомо, інформація про мінування пасажирського рейсу Ryanair, який здійснив примусову посадку у Мінську, надійшла електронним листом. Про це йдеться у фрагменті переговорів білоруського авіадиспетчера і пілота літака Ryanair.

Провладний білоруський телеграм-канал опублікував звернення викраденого у Мінську опозиційного журналіста Романа Протасевича. Батько затриманого опозиційного блогера Дмитро Протасевич заявив, що Романа Протасевича змусили визнати провину на відеозвернення.

Заступник голови Міністерства закордонних справ Польщі впевнений, що засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича катували у білоруській в’язниці.

Пізніше білоруський провладний Telegram-канал “Желтые сливы” оприлюднив відео із затриманою Софією Сапегою – дівчиною співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Її теж затримали у Мінську 23 травня. Згодом білоруські правозахисники внесли Софію Сапегу до переліку політв’язнів.

Відомо, що глави МЗС G7 засудили безпрецедентні дії білоруської влади та попередили Мінськ про нові санкції у разі подальшого тиску на опозицію. Крім того, очільник МЗС Німеччини зауважив, що у разі нових санкцій проти Білорусі йтиметься про людей, компанії і платежі.

За матеріалами: “Прямий” 
Добавлено: 3-06-2021, 10:10
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх