Індія вибралася з прірви. Але чекає третьої хвилі

У другій за чисельністю і за кількістю хворих на коронавірус країні намічається тенденція "загальнонаціонального одужання"

Лікарня в Індії для пацієнтів з "чорною пліснявою.

В Індії за минулу добу зареєстрували найменше число тих, що заразилися коронавірусною інфекцією за останні два місяці - менше за 100 тисяч осіб. На тлі зниження приросту хворих на COVID-19 влада вирішила послабити карантинні обмеження в столиці і штаті Махараштра.

Другу за чисельністю населення країну світу гігантський сплеск заражень наздогнав у квітні і став чи не найбільш серйозним потрясінням за всю сучасну історію Індії. Зараз влада чекає третьої хвилі і запасається киснем, якого гостро не вистачає в лікарнях. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Третя хвиля може виявитися ще більш руйнівною

Друга за чисельністю населення і за кількістю хворих на коронавірус країна продовжує дивувати світ: тепер вже не темпами зростання числа інфікованих COVID-19, які ще менше двох місяців тому били один рекорд за іншим, а так само стрімкими темпами "загальнонаціонального одужання".

Вперше за 61 день приріст хворих склав менше за 100 тисяч осіб: за минулу добу коронавірус виявлений у 86,4 тисячі осіб. Станом на 8 червня в Індії коронавірус виявлений у 29 мільйонів людей. Одужали понад 27,3 мільйона, померли понад 351 тисячу осіб.

З понеділка влада дозволила відкрити підприємства, магазини та офіси, але з обмеженням за часом. У Нью-Делі запрацювало метро, ​​але вагони можна заповнювати пасажирами лише наполовину. А ось залізничні перевезення, як і раніше, заборонені.

Також роботодавцям дозволили повернути співробітників в офіси, однак лише за умови, що з офісу працюватимуть не більш як 50 відсотків від усього штату. Тижнем раніше було відновлено роботу заводів, фабрик, будівельних компаній.


Індія послаблює локдаун / Getty

Один із найбільш економічно сильних штатів Індії - Махараштра - також оголосив про плани поступового скасування обмежень. Влада штату оприлюднила план поступового виходу з локдауну, який передбачає п'ять етапів скасування обмежень, які залежатимуть від числа нових заражень і вільних місць у лікарнях.

Індія стала країною, яка ввела повний локдаун ще в березні минулого року і просиділа в ньому рекордний термін, що, втім, так і не допомогло їй вийти з топу найбільш неблагополучних держав за кількістю хворих на COVID-19, зайнявши в ньому друге місце після США.

Протягом минулого року центральна влада і уряди штатів залежно від ситуації на місцях стала поступово знімати обмеження, які завдали величезної шкоди індійській економіці, і замість заходів щодо самоізоляції зробили стратегічну ставку на вакцинацію.

Тому жахливий спалах захворювання на початку квітня застав Індію зненацька, і система охорони здоров'я не витримала екстремального навантаження: у відділеннях інтенсивної терапії вже давно немає місць, а багато людей задихаються без кисню.

На сьогодні вакцину від COVID-19 вже отримали понад 232 мільйона осіб, або 17 відсотків населення країни, повністю вакциновані менше як 46 мільйонів людей.

Хоча Індія стала світовою фабрикою вакцин, кампанію з вакцинації, як і раніше, стримує брак препаратів, що зберігається.

Для імунізації населення Індії використовуються три препарати: Covishield, розроблений британсько-шведською компанією AstraZeneca і Оксфордським університетом, Covaxin індійської компанії Bharat Biotech і російський Супутник V, схвалений для екстреного застосування в травні.


Getty

Хоча до повної перемоги над коронавірусом ще далеко, індійські медики роблять обережні припущення, що в найближчі місяці країна зможе повернутися до нормального життя.

Однак влада наголошує, що готується до третьої хвилі після ослаблення обмежень, яка може виявитися ще більш масштабною, ніж друга.

Глава столичної адміністрації Арвід Кеджрівал розповів, що місто створить запас медичного кисню в 420 тонн, нестача якого гостро відчувалася під час другої хвилі. Всього буде відкрито 64 підприємства для виробництва медичного кисню.

Також у Делі будуть відкриті лабораторії для вивчення коронавірусу та його різних мутацій, повідомив Кеджрівал. Відзначимо, що штам коронавірусу, який з'явився в Індії, зараз є одним з найбільш агресивних: на 40 відсотків заразніший від британського.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 9-06-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх